Majorarea veniturilor, anulată de inflație: cheltuielile au crescut mai mult
Pe măsură ce au mai mulţi bani, românii cheltuiesc mai mult. Cel puţin aşa reiese din statisticile privind veniturile şi cheltuielile românilor.
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Heat-flation și sog-flation
Gramaj mai mic, preț la fel de mare. Fenomenul scumpirilor mascate a luat amploare
Dăianu avertizează Guvernul: Sper să nu ajungem să plătim taxa prin inflație
Alimentul care s-a scumpit de aproape trei ori din 2021
Mugur Isărescu: Avem o problemă fiscală majoră
Europenii devin tot mai săraci și cumpără mai puțină mâncare, pentru a face economie
Ciolacu vrea să scadă prețurile alimentelor
NYT: Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază
Venitul mediul al unei gospodării din România a fost de aproape 4.500 de lei pe lună în perioada iunie-septembrie 2018. Cheltuielile anulează aproape 3900 de lei din această sumă.
Diferența, adică puţin peste 560 de lei reprezintă economiile pe care le-ar putea face lunar o familie. Atenţie însă, vorbim despre o medie, pentru că, de fapt, unii români pun de-o parte mult mai mulţi bani, iar alţii deloc.
Să facem acum o comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2017. În doar un an, veniturile unei gospodării s-au majorat cu 30 la sută. Iar cheltuielile au crescut chiar mai mult, cu 34 de procente. Din această cauză, sumele pe care le-au economisit oamenii nu sunt cu mult mai mari decât în 2017. Avansul este de doar 4 procente.
De ce? Potrivit datelor statistice, cheltuielile de consum au crescut cu aproximativ 300 de lei într-un an şi au depăşit 2.300 de lei. Este vorba de banii pe care o familie îi alocă pentru alimente, utilităţi, abonamente de telefonie şi internet, transport şi alte cheltuieli de zi cu zi. La aceasta se adaugă impozitele şi taxele plătite de o gospodărie care se ridică la 1.200 de lei, adică de aproape două ori mai mult decât în 2017.
Iar dacă le adunăm pe acestea două vedem că depăşesc 80 la sută din veniturile familiei. Iar ponderea este în creştere comparativ cu aceeasi perioada din 2017, când era de 78 la sută. Şi asta din cauza scumpirilor din 2018.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News