Legalizarea bacșișului revine în discuție
Antreprenori şi oameni de afaceri au ajuns să se roage de stat să impună un nou impozit. Este vorba de legalizarea bacşişului, care ar scoate la lumină zeci de milioane de euro care sunt în acest moment nefiscalizate. Peste 100 de mii de angajaţi ar avea de câştigat din această măsură, spun reprezentanţii industriei de profil.
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
Reguli noi în restaurante
Restaurantele și zonele de food-court din mall-uri, aproape pustii în București
Masa la restaurant va fi mai scumpă
Oamenii de afaceri cer redeschiderea restaurantelor și hotelurilor după Paști
Cum ar putea rămâne deschise restaurantele
Dilema patronilor de restaurante. "Cum să testăm noi clienții?"
10.000 de baruri și de restaurante nu vor mai supraviețui până la ajutorul de stat
Scandal după închiderea din nou a restaurantelor
Proprietarii restaurantelor spun că trebuie legalizat bacşişul dat la plata cu cardul şi cel prin ordin de plată, adică prin bon fiscal.
„Astăzi, un angajat care primeşte bacşiş prin card sau prin ordin de plată, el este considerat ca şi venit salarial. Asta înseamnă că este impozitat cu aproape 60%. Ceea ce doreşte industria astăzi este reglementarea acestui bacşiş, ceea ce înseamnă că la un bacşiş de 100 de lei, salariatul va fi impozitat cu 10%. Adică 10% va merge la stat şi 90% rămân angajatului”, spune Daniel Mischie, directorul general al unui lanț de restaurante.
Peste 100 de mii de angajaţi din această industrie vor avea câştiguri mai mari dacă bacşişul va fi considerat venit din altă sursă, nu venit de natură salarială, pentru care se plătesc contribuţiilor sociale. Autorităţile sunt de acord cu cererea industriei.
Bacşişul lăsat cash nu va fi reglementat în noua lege, spun reprezentanţii restaurantelor. Acesta trebuie declarat la sfârşitul anului la Administraţia Financiară ca veniturit obţinut de ospătari.
Lăsarea acestui bacşiş în afara legii va crea probleme, spun specialiştii.
„Dacă încerci să delimitezi bacşişul pe card de cel cash nu se va elimina o problemă de fond. Să nu uităm că în 2015 se închideau restaurante pentru 36 de lei diferenţă care vin din rotunjiri, din resturi. A fost închis o lună de zile şi nici nu s-a mai deschis”, atrage atenția avocatul Gabriel Biriș.
„Industria vrea să plătească aşa cum este reglementat, nu să nu plătească impozit şi să facă faţă controalelor de la antifraudă, inspecţia fiscală. Este un venit nereglementat în momentul de faţă în mod corect”, spune Dan Schwartz, consultant fiscal.
Din legalizarea bacşiului statul ar urma să câştige peste 35 de milioane de euro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News