Fonduri mai puține pentru Prima Casă. Sfaturi de la specialiști
Veşti rele pentru cine vrea să cumpere locuinţă anul acesta cu ajutorul programului guvernamental Prima Casă. Statul dă cu jumătate de miliard de lei mai puţin pentru garantarea împrumuturilor, aşa că amatorii trebuie să aibă dosarele bine pregătite, ca să fie siguri că băncile le analizează în timp util, înainte să se termine fondurile.
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Scăderea fondurilor de la programul Prima Casă îngrijorează pe mulţi. Aproape două treimi dintre locuinţele noi cumpărate anul trecut au fost finanţate printr-un asemenea împrumut.
„Este mult mai de ajutor pentru noi, tinerii, dar acum totul depinde de stat, ei ne repartizează fondurile ca să putem să beneficiem de acest program”, spune un tânăr.
Specialiştii cred că suma alocată anul acesta nu ajunge pentru toţi cei care vor să cumpere casă prin credit garantat de stat. Fondurile asigură doar 20 de mii de locuinţe, cu cinci mii mai puţine decât anul trecut, aşa că lupta va fi dură.
„Noi estimăm că la începutul anului vor fi destul de multe cereri care se adresează programului Prima Casă și din acest motiv, recomandăm clienților ca din acest moment să înceapă demersurile pentru obținerea finanțării respective, pentru depunerea dosarului”, spune Bogdan Ivan, dezvoltator imobiliar.
Bucuria celor care vor primi un credit Prima Casă va fi însă umbrită de creşterile de preţuri care apar de regulă pe piaţa imobiliară.
„În februarie se dă dumul la program, se bulucesc oamenii să prindă acest program, vorbim de câteva zeci de mii de clienți care intră dintr-o dată în piața imobiliară, pentru a-și găsi un imobil, și care denaturează piața pe moment. Ulterior, când programul se stinge, undeva în august, piața intră în regres”, explică Dragoș Nichifor, analist bancar.
De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care economiştii sunt de părere că programul Prima Casă ar trebui modificat - să fie doar pentru cei cu venituri modeste.
„Nu neapărat să se renunțe la el, dar cel puțin ar trebui orientat strict acolo unde este nevoie, este nevoie de case sociale, de case pentru oameni care nu au posibilitățile deocamdată să și le procure”, spune Cristian Păun, profesor de economie. În opinia sa, „această subvenție nu face bine pieței imobiliare, ci dimpotrivă, acționează ca accelerator, mai ales în perioade de bum”.
Programul guvernamental Prima Casă a început acum opt ani pentru a revigora piaţa imobiliară devastată de recesiunea economică ce tocmai se termina. De atunci, aproape 230.000 de oameni au devenit proprietari cu ajutorul unui asemenea credit.
Prima Casă
Avans - 5%
Credite în 2018 - 20.000
Număr de credite - 230.000
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News