Live

Efectul scăderii taxelor în România: Bogații devin mai bogați, săracii rămân săraci. Explicația specialiștilor

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Taxele mai mici aduc în România diferențe mai mari între săraci și bogați. În loc să îi ajute pe cetățenii vulnerabili să trăiască mai bine, scăderea TVA și reducerea impozitului au venit mai degrabă în sprijinul celor cu venituri mai mari. Un studiu al Băncii Mondiale arată că măsurile adoptate de Guvern au dus la adâncirea inegalității între clasele sociale.

Românii o duc în continuare greu, în ciuda creșterii salariului minim și a scăderii anumitor taxe.

-Eu lucrez la o firmă recunoscută în România, salariul meu de bază 2.600 de lei brutul. Nu îmi ajunge salariul deloc.

Un studiu al Bancii Mondiale arată că scăderea TVA la 19% și a impozitului pe venit de la 16 la 10% i-a facut pe cei bogați și mai bogați, pentru ca ei sunt cei care câștigă și consumă mai mult și a dus la adâncirea diferenței între săraci și bogați. Asta în condițiile în care, conform Eurostat, România este oricum a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.

-E o discrepanță enormă între cele două categorii, lucru care nu se întâmplă în Occident. Impozitarea celor bogați cum trebuie și apoi corupția la un nivel cât mai scăzut, cred că asta ar rezolva lucrurile.

Dan Jurcan – sociolog: Cei care au venituri mici, dacă stăm și corelăm cu alte politici ale guvernului prin care au mărit salariile, să zicem, în mediul bugetar, a încurajat consumul, dar care ulterior a dus la inflație, la creșterea prețurilor, practic populația care câștigă cel mai puțin, pensionarii, ei au fost cei mai expuși.

Iancu Guda - analist economic: Scăderea taxelor la fel pentru tot poporul nu va ajuta la creșterea păturii de mijloc și reducerea sărăciei ci, dimpotrivă, la accelerarea disparităților între segmentele populației.

O simulare a Băncii Modiale arată că dacă Guvernul ar fi folosit jumătate din costul reducerii impozitul la 10% ca ajutoare în bani în domenii cheie precum sănătate și educație, nivelul sărăciei ar fi scăzut cu 1,4%. Însă, varianta aleasă de Executiv a dus nivelul sărăciei în jos cu doar 0,6 procente.

-Fără ajutoare, doar pentru cei care sunt într-adevăr nevoiași, sunt invalizi și așa mai departe. Acestora ar trebui să le dea mai mult, că ăsta ar fi un ajutor, dar pentru puturoși...

Iancu Guda - analist economic: Se acordă subvenții pentru ajutoare sociale și asta nu face decât să descurajeze munca. România este pe ultimul loc din Europa din perspectiva populației active din oamenii care pot munci. La 100 de români care sunt capabili de muncă, doar 65 au carte de muncă.

Specialiștii mai spun că ajutorarea populației vulnerabile ar fi înjumătățit totodată impactul asupra deficitului fiscal.

Editor web: Alina Popescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cîțu îi răspunde lui Ciolacu: Le aducem aminte colegilor de coaliție că alegerile sunt în 2024. TVA zero a încercat și Dragnea

Paradox. Ar putea fi mai ieftin să mâncați la restaurant decât să comandați mâncare acasă

Magazinele fură startul la tăierea TVA

A crescut consumul de bere

Partenerii noștri