Live

Direcția Antifraudă atenționează asupra înșelăciunilor la achiziționarea mașinilor SH. Nu folosiți numerar!

Data actualizării: Data publicării:
LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 19: An employee of Cargiant, the world's largest car supermarket, cleans one of the thousands of cars on display in White City on February 18, 2009 in London. The Cargiant site on the outskirts of London covers 23 acres and the firm can hold up to 6000 cars in stock. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF recomandă evitarea plăţii în numerar în cazul cumpărării unui autovehicul de ocazie neînmatriculat care provine din alte state ale Uniunii Europene şi anunţă o intensificare a controalelor pe acest segment.


"Direcţia Generală Antifraudă Fiscală atrage atenţia asupra ofertelor de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a nu fi implicat într-o înşelăciune, se recomandă evitarea plăţii în numerar. De asemenea, cumpărătorul ar trebui să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului, să verifice dacă preţul iniţial de pe factura de achiziţie din statul membru de origine este mai mic decât preţul final solicitat de vânzător, să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunţuri etc.)", potrivit informaţiilor publicate pe antifrauda.ro. 

Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura iniţială este 0, preţul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepţia precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit, potrivit Agerpres.ro

Potrivit DGAF, în cazurile de fraudă cu TVA, proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plăţii impozitului vor furniza instituţiei care instrumentează dosarul fraudei explicaţii detaliate atât despre tranzacţie, cât şi despre gradul de cunoaştere al situaţiei, conform jurisprudenţei legislaţiei europene în materie. 

"În următoarea perioadă se vor intensifica controalele asupra transporturilor de autovehicule second-hand şi vor fi verificate în amănunt toate documentele de provenienţă. Orice neconformitate va atrage reţinerea autovehiculelor şi chiar confiscarea acestora de către inspectorii DGAF, până la soluţionarea cazului. De asemenea, vor fi verificate tranzacţiile aferente în numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar", subliniază sursa citată.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ioan Niculae susține că a depus la DIICOT o plângere pentru înșelăciune împotriva unui personaj apropiat de Călin Georgescu

„Suntem groapa de gunoi a Europei”. România, paradisul mașinilor la mâna a doua. Topul județelor cu cele mai vechi autoturisme

Trei bărbați din Mureș, anchetați pentru înșelăciune după ce au cerut unei bătrâne 100.000 lei ca să monteze niște jgheaburi și burlane

Cum a fost păcălită o femeie din București să-și vândă casa și să-i dea toți banii unui fals medic: „I-a căpătat încrederea”

Partenerii noștri