Cum îți ia Fiscul banii „din greșeală”. ANAF-ul pierde procese pe bandă rulantă în fața contribuabililor taxați inutil
Fiscul a pornit tăvălugul deciziilor de impunere pentru contribuabilii consideraţi rău-platnici. Unele dintre notificări sunt trimise însă „din greşeală”, iar cei care au dat în judecată ANAF au avut câștig de cauză în instanță. Suma este semnificativă: de 245 de milioane de lei.
Influencerii lui Călin Georgescu, verificați de ANAF
Noi reguli pentru românii care vând sau cumpără locuințe
CNP pentru cumpărături online. Achizițiile scumpe ale românilor pe internet ar putea fi verificate de Fisc
Darul de nuntă și de botez nu se impozitează
Boloș vrea militarizarea inspectorilor ANAF
Boloş şi-a făcut cruce după ce a văzut birourile angajaților
Heiuș: România nu e pregătită pentru impozitarea progresivă
Lucian Heiuş nu vrea să fie ministru al Finanțelor
În România lucrează peste 400.000 de persoane în industria videochat-ului
Potrivit unui raport al instituției, în primele 6 luni ale anului, 38% din deciziile definitive pronunțate de instanțele judecătorești în cadrul unor astfel de procese sunt în favoarea celor care au contestat controalele sumele pe care le au de plată. Adică 2 din 5 contribuabili verificați de Fisc au câștigat definitiv procesele. Și în 2020, o treime dintre procesele ajunse în ultima etapă au fost pierdute de ANAF.
Dumitru Luca a luptat 4 ani pentru anularea unei amenzi de 10.000 de lei, dată de Fisc firmei sale.
Dumitru Luca - patron agenție de turism: Deși în primă instanță nu mi s-a dat dreptate, în final instanța a constatat că nici cei care au aplicat sancțiunea nu-și cunoșteau reglementările cu privire la transmiterea deciziei pentru că există și acolo niște termene și au transmis-o cu mult peste termenul legal, deci era din start prescrisă.
Anul trecut, din circa 1.200 de procese între ANAF și contribuabili, instituția statului a pierdut 34%. În primele 6 luni ale acestui an, procentul deciziilor nefavorabile Fiscului a crescut la 38%.
Gabriel Biriș - avocat: De la faptul că nu înțeleg legislația și o aplică eronat, se întâmplă situații în care anumite comportamente au fost tolerate. ANAF a zis că acel comportament era bun și apoi se schimbă și încep să emită decizii de impunere. În ultima perioadă vorbim de foarte multe acțiuni admise de instanță împotriva ANAF-ului și vom vedea încă și mai multe, în special datorită faptului că acum au ajuns să fie judecate multe acțiuni care au fost suspendate de-a lungul timpului, datorită faptului cu ANAF-ul a făcut plângeri penale care s-au soluționat cu neînceperea urmăririi penale și s-au reluat judecățile. Depinde foarte mult de sumă, dacă vorbim de sume mari, unde recursul e de competența ICCJ, procesul durează 4-5 ani, unde e de curți de apel, vorbim de 2-3 ani.
În general, firmele sunt cele care dau Fiscul în judecată. Micii contribuabili preferă să plătească.
-Fiind artist și având mai multe contracte, mi se percepeau impozite mai mari, eu fiind și angajată. Nu erau foarte mulți bani de dat și, la un moment dat, am renunțat pentru că erau prea multe de făcut, prea multe hârtii, m-a depășit situația.
Relația dintre contribuabil și Fisc se va îmbunătăți în următorii ani, promit autoritățile, când se va pune accent pe reforma administraţiei fiscale, în special prin digitalizare.
Gabriel Biriș - avocat: În continuare se vorbește de proiecte de digitalizare, dar ar trebui să vorbim de baze de date comune, una singură, de fapt, care să fie administrată integrat ca să dai servicii de calitate contribuabililor. Instituțiile stau pe bazele de date ca pe sfintele moaște, pentru că le văd ca pe o sursă de putere.
Aproape 5.000 de persoane fizice și 12.000 de firme au fost verificate în prima jumătate a acestui an de ANAF.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News