Creatorul etichetei Nutri-Score susține că cea mai mare problemă alimentară a europenilor „nu este excesul de zahăr”
Cea mai mare problemă alimentară cu care se confruntă europenii nu este excesul de carne, zahăr sau sare, spune Serge Hercberg, profesor de nutriție la Sorbona și creatorul sistemului de etichetare a alimentelor Nutri-Score. Acesta avertizează că dezinformarea scurtează viața consumatorilor.
Cea mai mare problemă alimentară cu care se confruntă europenii nu este excesul de carne, zahăr sau sare, spune Serge Hercberg, profesor de nutriție la Sorbona și creatorul sistemului de etichetare a alimentelor Nutri-Score. Nici alcoolul, îndulcitorii artificiali sau chiar lipsa fructelor, legumelor și cerealelor integrale.
Cel mai mare obstacol, a spus Hercberg pentru POLITICO într-un interviu, este înșelăciunea prin dezinformare din partea lobby-urilor agroalimentare care se deservesc doar pe ele.
„Este foarte dificil să identifici un ingredient sau un comportament. Mai mult, știm ce măsuri funcționează”, a reflectat el, invocând modificări de TVA, restricții de publicitate, politici mai sănătoase de achiziții publice și, desigur, propriul său sistem de etichetare. „Marea provocare este să fii capabil să contrazici lobby-urile care se opun acestor măsuri”.
Este un mesaj îngrijorător al omului din spatele sloganului „cinci fructe și legume pe zi”, care a văzut cum politicienii de dreapta și interesele corporative au îngropat cu succes sigla în cinci culori, care a fost adoptată în Franța în 2017 și a fost văzută ca fiind cel mai probabil candidat pentru o schemă de etichetare a ambalajelor la nivelul UE în timpul vechii Comisii Europene.
Ce țări recomandă eticheta Nutri-Score
Din 2022, însă, Nutri-Score a fost în plină retragere, prins în aceeași reacție anti-Green Deal care a împiedicat legile de reducere a utilizării pesticidelor, de promovare a bunăstării animalelor și de a reduce defrișările. Italia a condus acel contraatac, conducând narațiuni de război cultural despre un „sistem anti-italian” care își marchează în mod nedrept carnea, brânzeturile și uleiul de măsline.
Grecia, Ungaria, România și altele s-au alăturat, susținute de sprijinul asociației agricole a UE Copa-Cogeca și a membrilor săi naționali, cum ar fi FNSEA din Franța, Coldiretti și Confagricoltura din Italia și Asaja din Spania.
„Este caricatural”, a spus Hercberg, observând că uleiul de măsline este bine clasificat cu B și că brânzeturile și carnea obțin scoruri mai mici, deoarece ar trebui consumate cu moderație. „Le reamintesc că astăzi, în țările din sud – Italia, Spania, Grecia și Portugalia – prevalența supraponderală și a obezității infantile este cea mai mare.”
Cu toate acestea, Italia a susținut alternativa NutrInform, al cărei algoritm afișează cinci baterii (calorii, grăsimi, grăsimi saturate, zahăr și sare) și procentul din nevoile zilnice ale unei persoane pe care produsul le satisface. Omul de știință francez este sceptic: „Dacă mâine s-ar dovedi un logo mai eficient, aș abandona imediat Nutri-Score”, a spus el.
Deocamdată, spune că nu se lasă chiar dacă se plânge de stagnare în adoptarea Nutri-Score. Noul guvern de centru-dreapta al Portugaliei a renunțat la sistem în această vară, rămânând doar șase țări UE al căror minister al sănătății încă îl recomandă: Franța, Spania, Germania, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos.
Care este marea problemă alimentară în Europa
Hercberg dă vina pe ceea ce mulți numesc „gastro-populism”, pe care l-a descris ca fiind o „încercare de a flata fibra identitară, de a-i face pe oameni să creadă că le amenințăm valorile fundamentale”. El a citat retorica de campanie a partidelor de extremă dreapta înainte de alegerile UE din iunie, când acestea și-au câștigat cea mai puternică reprezentare în Parlamentul European.
Dar perspectivele Nutri-Score s-au înrăutățit de atunci, noii comisari pentru agricultură și sănătate – Christophe Hansen și Olivér Várhelyi – părând să fi renunțat la ideea de a propune o lege a UE privind etichetarea alimentelor. Asta în ciuda unui raport recent al Curții de Conturi Europene care îndeamnă executivul UE să facă exact asta.
„Este cu adevărat absurd”, a concluzionat Hercberg, subliniind modul în care Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a estimat luna trecută că dietele proaste provoacă costuri ascunse pentru sănătate de aproape 1 trilion de euro pe continent.
„Marea problemă în Europa este această incapacitate de a nu face loc lobby-urilor și de a pune sănătatea publică pe primul loc”, a mai spus acesta.
Ce este eticheta Nutri-Score
Nutri-Score este o etichetă nutrițională bazată pe o scară codificată în cinci culori, de la verde închis la portocaliu închis, asociată cu literele de la A la E, conform EuroHealthNet. Litera A corespunde produselor cu cea mai bună calitate nutrițională, în timp ce iar litera E este atașată produselor cu cea mai mică calitate nutrițională. Nutri-Score echipează consumatorii cu informații despre calitatea nutrițională generală a produselor pe fața ambalajului.
Ideea unei etichete nutriționale pe partea din față a ambalajului a fost propusă în 2014 de către profesorul Hercberg într-un raport pentru Ministerul Sănătății care avea mai multe măsuri. În ianuarie 2016, propunerea a fost preluată și integrată în actul francez privind modernizarea sistemului de sănătate. Eticheta Nutri-Score a fost selectată ca etichetă oficială cu un decret oficial semnat în 2017 de ministrul solidarității și sănătății, ministrul agriculturii și secretarul de stat al ministrului economiei și finanțelor.
După Franța, mai multe țări europene s-au alăturat mișcării: Belgia în martie 2019, Elveția și Germania în septembrie 2019 și Olanda în noiembrie 2019.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News