Live

Video Bulgarii vin să cumpere castraveți de la noi. Sub efectul inflației, alimentele au ajuns mai ieftine în România decât în țara vecină

Data publicării:
Bulgarii din Ruse vin să cumpere legume de la Giurgiu, pentru că sunt mai ieftine Foto: captură video Digi24

Crizele suprapuse afectează diferit statele vecine. Creșterea prețurilor la alimente e o problemă în întreaga lume, dar inflația a evoluat diferit în fiecare țară în parte. Ungaria se luptă cu o inflație record de aproape 20 la sută, Republica Moldova trece printr-o criză energetică fără precedent, în timp ce vecinii bulgari vin în țara noastră pentru a-și face cumpărăturile. Nu demult, românii erau cei care treceau granița pentru prețuri mai mici, însă în Giurgiu sunt tot mai mulți bulgari din Ruse care vin să cumpere în special legume, brânzeturi, lactate și nu numai.  Preferă să plătească taxa de pod și tot ies mai ieftin dacă și-ar face cumpărăturile acasă.

Într-un supermarket din Ruse, un carton cu 10 ouă costă în jur de 5 leva, echivalentul a aproximativ 12,5 lei, iar un litru de ulei are cam același preț. Cele mai scumpe sunt însă legumele.

„Suntem într-0 piață din ruse și vedem că un kg de roșii costă 5,80 leva, adică 15 lei, ardeii - 4,50 leva, adică peste 11 lei, iar varza 1,5 leva, adică aproape 4 lei”, relatează Alexandra Dinu, jurnalist Digi24.

Prețurile în piața din Giurgiu sunt mult mai mici. De exemplu, aici un kg de roșii costă 8 lei, un kg de ardei este 6,5 lei, iar varza este la jumătate de preț comparativ cu Ruse.

Comercianții din Giurgiu spun că vecinii lor din Ruse vin la sfârșit de săptămână să facă provizii.

„De toate cumpără. Roșii, în special. Castraveciori. Mai puțin varză, varză nu prea cumpără. Roșii și castraveți, ardei capia”, spune un comerciant din piața de la Giurgiu. „Înainte noi mergeam la ei să cumpărăm. Acum vin și ei și cumpără de la noi”, adaugă bărbatul.

„Da, mai sunt și bulgari care vin la noi la piață. Da, s-au cam inversat rolurile. Foarte mulți bulgari și la supermarketuri am văzut, și la noi în piață vin, că sunt prețurile mai mici”, spune un alt bărbat. El arată că vecinii bulgari cumpără în special legume, iar din supermarketuri ulei, zahăr, care în Bulgaria au prețuri foarte mari comparativ cu cele din România.

„Binențeles că vin, periodic. La sfârșit de săptămână cumpără legume. În special roșii, castraveți, gogoșari. Am înțeles că la ei s-a scumpit exagerat, traiul este foarte greu la ei și am înțeles că vin la noi. Cumpără tot felul de legume pentru toamnă-iarn”, confirmă Marin Robert, administratorul pieței din Giurgiu.

Rata inflației în Bulgaria a ajuns la 15,6%, în timp ce datele pe luna septembrie arată că țara noastră are o inflație 13,4%.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Vladimir Putin admite că Rusia este într-o situație economică dificilă. „Există unele probleme”

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Partenerii noștri