Alimentele scumpe nu sunt neapărat calitative. UE va testa dublul standard
Facem si primul pas ferm pentru eliminarea dublului standard de calitate la alimente. Primele produse vor fi testate luna viitoare, iar Uniunea Europeană lucrează la regulamentul ce garantează esticilor că plătesc şi mănâncă aceleaşi produse ca occidentalii. Normele ar putea fi aplicate peste un an şi jumătate, iar în decembrie vom vedea şi lista neagră a producătorilor care schimba reţeta în funcţie de ţara.
Legea care vizează folosirea inteligenței artificiale în UE intră în vigoare de astăzi. Ce sisteme sunt interzise
Vălean: Air Schengen nu rezolvă cozile de la frontiere și nici pierderile economice pentru România
Vălean, despre o posibilă dată de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE
România este țara din UE cu cei mai puțini turiști străini
Roberta Metsola: E nevoie de măsuri pentru a garanta o Europă unită
Croația a intrat în Spațiul Schengen și în zona euro într-o singură zi
Incendii masive de vegetație: Grecia cere ajutorul UE
Palatul imens al lui Viktor Orban stârnește controverse
Daea, despre criza cerealelor ucrainene: Lucrurile trebuie să fie juridice
„Este bine să te uiţi pe etichetă dacă ai timp şi ochelarii la tine, dacă e mai scump înseamnă că e şi mai bun”, spune un cumpărător.
„Mitul” acesta nu mai este o garanţie pentru calitate. Mai multe ţări din estul Europei s-au plâns că produse cu aceleaşi nume şi preţ asemănător au compoziţii diferite şi calitate mai slabă decât cele vândute în Germania, de exemplu. Oficialii de la Bruxelles vor testa de luna viitoare alimentele, apoi detergenţii. Pregătesc şi amenzi: patru procente din cifra de afaceri a fabricanţilor care practică dublu standard.
„Avem un produs alimentar care numeşte la fel la noi şi în altă ţară, dar pe etichetă vedem alte caracteristici. Grăsime mai multă, umiditate mai multă sau proporţie mai mare între să zicem pulpă şi grăsime”, afirmă Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare.
Uniunea Europeană vrea să dea norme stricte astfel încât un produs să aibă acelaşi gust indiferent unde este vândut. La mezeluri, de pildă, trebuie reglementată materia primă. Şi în acest caz, însă, producătorul poate să schimbe reţeta, explică unul dintre oamenii de afaceri deranjat de practicile necinstite ale concurenţei.
„Pot să folosesc cum v-am spus la şunca de Praga pulpă sau spată, spata e mai ieftină ca pulpa, cum îmi probează cineva acest lucru prin analiză? Imposibil! Pentru că în analiză aflu cantitatea de proteină şi de grăsime”, spune Sorin Minea, producător de mezeluri.
Testele făcute anul trecut de autorităţi arătau că nouă dintre cele 29 de produse vândute în magazinele de la noi aveau diferenţe de gramaj sau compoziţie faţă de cele din vestul Europei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News