Live

Scandalul pudrei de talc Johnson&Johnson. O femeie bolnavă de cancer a câștigat daune de 29 de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:

Femeia care a dat în judecată compania Johnson&Johnson, acuzând că s-a îmbolnăvit de cancer de la pudra de talc, a câștigat în instanță despăgubiri în valoare de 29 de miloane de dolari, scrie The Guardian.

Juriul din California, acolo unde s-a judecat procesul, a decis că Johnson&Johnson trebuie să îi plătească femeii daune de 29 de miolioane de dolari, pentru că azbestul din pudra de talc a cauzat cancerul de care suferă femeia.

Verdictul este cea mai recentă înfrângere pentru compania care are deschise împotriva sa peste 13.000 de procese în legătură cu pericolele pudrei de talc pentru bebeluși pe care o comercializa.

Compania a anunțat că va contesta decizia instanței la apel, invocând „vicii serioase și evidente de procedură”. Johnson&Johnson îi acuză pe avocații femeii că au eșuat în a demonstra că pudra de talc conține azbest.

„Respectăm procedurile legale și reiterăm faptul că verdictul juraților nu pot trage concluzii medicale sau stiințifice în legătură cu un produs”, a transmis compania.

Johnson&Johnson neagă în continuare că pudra de talc comercializată de ei ar provoca unele forme de cancer și invocă mai multe studii și teste care ar fi arătat că aceasta nu conține azbest și poate fi folosită în siguranță.

Procesul a fost intentat de Terry Leavitt, care spune că a folosit în mod regulat pudra de talc Johnson’s Baby Powder și Shower to Shower, în anii '60-'70. Femeia a fost diagnosticată cu mezoteliom malign, o formă rară de cancer, în 2017.

Ulterior, au fost deschise multe procese contra companiei, tot în legătură cu folosirea pudrei de talc. Majoritatea acestor procese urmează să fie judecate anul acesta.

În cazul lui Levitt, jurații au stabilit că produsele cu talc folosite de femeie aveau „defecte din fabricație”, iar compania nu îi avertizase pe clienți în legătură cu riscurile utilizării produsului.

În luna decembrie 2018, Reuters a publicat un raport în care arată că Johnson&Johnson știa că talcul, atât în formă solidă, cât și pudră, conține uneori cantități mici de azbest.

În alte procese intentate companiei, femei au acuzat că utilizarea pudrei de talc le-a cauzat cancere ovariene. Recent, avocații acestora au început însă să se concentreze mai degrabă asupra faptului că formele rare de cancer au fost cauzate de contaminarea pudrei de talc cu azbest, și nu de talc în sine. Până acum, din 11 cazuri, trei au câștigat în instanță daune totale în valoare de 4,69 miliarde de dolari.

Compania Johnson&Johnson a contestat toate deciziile instanței.

 

 

 

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Ce a aflat un bărbat după câteva analize de rutină

Tot mai multe cazuri de cancer intestinal depistate la tineri. Care sunt cauzele

Doi părinți din Australia au pretins că fiul lor are cancer pentru a primi donații. I-au ras sprâncenele și l-au pus în scaun cu rotile

Partenerii noștri