Profit pierdut din lipsă de angajați. Soluțiile găsite de unele companii
Birourile care stau mai mult goale din lipsa de personal și de specialiști au costuri uriașe pentru companiile din România. Aproape opte din zece angajatori spun că au avut profituri și cifre de afaceri mai mici din cauza deficitului de forță de muncă.
Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Tinerii sunt dezorientați profesional
Guvernul crește salariul minim
Salarii mai mari din 1 iulie pentru aproape 1,8 milioane de români
Caz șocant în Drobeta-Turnu Severin
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
România vrea locuri de muncă și energie ieftină din proiectul centralei nucleare Doicești
Cât câștigă asistentele și infirmierele
Criza de specialiști și deficitul de forță de muncă de pe piață sunt des invocate în discursul majorității companiilor din România. Însă rareori sunt aduse în discuție și costurile directe generate de această situație, care nu sunt deloc mici.
În lipsa oamenilor potriviți, productivitatea stagnează sau chiar scade, iar efectul se vede automat în cifra de afaceri și în profit.
Potrivit unui studiu BestJobs, aproape jumătate dintre companiile prezente pe piața din România au spus că lipsa forței de muncă și mai ales lipsa de personal calificat a afectat cu până la 10% profitul anual. De asemenea, alți 15% spun că impactul negativ asupra profitului a fost aproape dublu, în timp ce 8% chiar au depășit pragul de 20%. În ceea ce privește cifra de afaceri, doi din cinci angajatori se plâng de faptul că aceasta a scăzut cu până la 10%, întocmai din lipsa de specialiști.
Pentru a compensa deficitul de angajați, aproximativ o treime dintre angajatori au recurs la măsura care până acum nu erau printre opțiuni. Au început să recruteze personal necalificat, pentru care au facut efortul să îi pregătească la locul de muncă, doar pentru a acoperi locurile goale. Sunt alți angajatori care au decis să investească mai mult în tehnologie, astfel încât să înlocuiască resursa umană. Chiar şi aşa, România ar mai avea nevoie de peste un milion de persoane pe piața muncii.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News