Live

Piața de curierat crește constant. În ciuda ineficienței, lider e Poșta Română, menținută în viață de pensii

Data actualizării: Data publicării:

Piaţa de curierat din România a depăşit pragul de patru miliarde de lei anul trecut. Cel mai mare aport îl are dezvoltarea spectaculoasă a comerţului online, care a adus în piaţa serviciilor de poştă şi curierat volume foarte mari. Impresionant este că în ciuda ineficienţei, a serviciilor învechite, Poşta Română rămâne principalul jucător din piață. Explicaţia este simplă - pensiile generează mai mult de jumătate din veniturile instituţiei de stat. Aşa este ţinută în viaţă, printr-un sistem învechit.

Anul trecut, potrivit estimărilor KeysFin, afacerile din domeniu au crescut cu peste 5 procente, până la o cifră record de peste 4 miliarde de lei. De altfel, în doar 5 ani, piaţa a înregistrat un avans de peste două treimi.

Curieratul se află în prim-plan cu volume în creștere de la an la an. Transportul de colete este unul dintre domeniile în care există în continuare un potențial semnificativ de creştere. Dovadă este şi faptul că multor firme le este dificil să facă faţă cererii de servicii venită în special de la magazinele online.

Potrivit datelor KeysFin, în prezent în piaţa din România activează undeva la peste 1.500 de companii de curierat.

Văzută de mulți experți drept un domeniu în declin, pe fondul dezvoltării tehnologiei, poșta continuă să rămână, și anul acesta, un serviciu esențial pentru economie. În ciuda problemelor legate de eficienţă, Poşta Română a rămas liderul pieţei din România.

Cifra de afaceri a companiei deținute de statul român prin Ministerul Comunicațiilor a depăşit un miliard de lei şi reprezintă aproape o treime din valoarea totală a pieţei. Însă nu pentru că ar fi foarte eficientă, ci pentru că îşi câştigă jumătate din venituri din plata pensiilor, indiferent dacă performează sau nu.

În prezent din cei 5,3 milioane pensionari cărora statul le plătește pensiile, 3,2 milioane îşi încasează veniturile prin Poșta Română. Anul trecut, după primele 9 luni, Casa Naţională de Pensii plătise deja Poştei comisioane şi taxe de peste 300 de milioane de lei. Asta pentru că la plata unei pensii prin Poştă, statul plăteşte 11 lei, faţă de până în 2 lei în cazul celor care primesc pensia pe card. Şi cu cât pensia este mai mare, cu atât Poşta Română primeşte mai mulţi bani, pentru că în ceea ce priveşte plata prin poştă, taxa de prestări servicii depinde de marimea sumei virate. În plus, compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional. În prezent, peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române.

În topul curierilor, Poşta Română este secondată de Fan Curier, companie cu capital privat 100% românesc şi cu afaceri de 586 de milioane de lei. În total, cele mai mare 10 companii au generat aproape 80% din totalul cifrei de afaceri. Chiar şi cu această creştere, România încă se menţine la coada clasamentului internaţional în ceea ce priveşte serviciile de curierat. Văzută drept un indicator al situației economico-sociale, dezvoltarea acestei industrii situează România pe locul 57 în lume, mult în spatele Bulgariei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pensiile în ianuarie 2025 se livrează cu întârziere. Ce spun reprezentanții Poștei Române despre data la care românii vor primi banii

Ministrul Digitalizării: Nu se pune problema desființării de oficii poștale. Poșta e o instituție strategică

Primele voturi din Diaspora au ajuns în România. S-a votat prin corespondență atât pentru prezidențiale cât și pentru parlamentare

Poşta Română a început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Câți români pot beneficia de anularea unor datorii la stat

Partenerii noștri