(P) Mindchain, evenimentul care a adus împreună blockchain-ul și inteligența artificială
Cel mai mare eveniment despre blockchain și inteligența artificială din România, organizat de revista Business Review și susținut de Modex, a avut loc în 21 și 22 februarie 2019 la Cluj-Napoca, hub-ul IT cu cea mai mare creștere din țară.
MindChain – When Blockchain Meets AI este unul dintre cele mai importante evenimente ale Business Review din 2019 și marchează începutul unei serii de evenimente pe tema tehnologiilor care ne vor modela viitorul.
Pe agenda evenimentului au fost peste 60 de speakeri, dintre care 40 internaționali, inclusiv experți în blockchain și AI și reprezentanți ai companiilor ce implementează aceste tehnologii, care au vorbit despre utilizările blockchain-ului în diferite domenii precum retail, financiar-bancar, imobiliare, transport, artă, entertainment și media.
Timp de două zile, în Cluj-Napoca, cunoscut și ca Sillicon Valley-ul Europei datorită combinației unice de companii de tehnologie și o comunitate puternică de studenți, MindChain a explorat interacțiunea dintre blockchain și inteligența artificială (AI). Punctul de plecare al evenimentului a fost ideea că AI are potențialul de a îmbunătăți blockchain-ul, una dintre tehnologiile revoluționare apărute în ultimii ani.
„Despre inteligența artificială se vorbește de zeci de ani, însă recent a început să aibă un rol într-un număr mare de industrii. Poate fi un motiv de îngrijorare pentru mulți angjați, care se tem că vor fi înlocuiți de roboți, mai ales dacă au activități repetitive. Temerile lor sunt justificate, iar aceste tipuri de job-uri au început deja să fie înlocuite de roboți, așa cum putem vedea în industria auto sau în producția de echipamente electronice. Însă AI, și mai ales Machine Learning, înseamnă mult mai mult decât roboți care pot să sudeze sau să înșurubeze. AI poate acoperi zonele în care creierul uman nu poate procesa cantitatea enormă de date”, a spus Thomas Kulnigg, partener la Schoenherr.
Speakerii au punctat însă și faptul că mai este nevoie de timp până când cele două tehnologii vor fi cu adevărat înțelese și implementate corespunzător. De asemenea, legile și reglementările au nevoie de adaptare la noile tehnologii. ”Acum este momentul ca autoritățile de reglementare să își găsească vocea, mai ales că multe dintre acestea sunt încă în 1987. Dar a avut deja loc o transformare fundamentală a modului în care Blockchain și AI transformă sistemul financiar. Autoritățile trebuie să devină realiste în ceea ce privește reglementările. Dacă arată ca un instrument financiar, atunci trebuie reglementat ca un instrument financiar”, spune Michael Huertas, Partener la Dentons.
„Blockchain-ul a devenit o tehnologie populară după ce au apărut criptomonedele. Banii virtuali au avut momentul de maxim succes la sfârșitul lui 2017, iar de atunci și-au pierdut peste 80% din valoare, dar asta nu înseamnă că acesta este sfârșitul criptomonedelor”, a spus On Yavin, fondator ar Cointelligence.
„Atât blockchain-ul cât și inteligența artificială au limitări. Cu timpul vom vedea cât de mult vor evolua aceste tehnologii, însă compania noastră crede cu adevărat că ele sunt tehnologii de bază ale viitorului. În afară de acestea, quantum computing, cloud, cybersecurity și Internet of Things vor fi și ele revoluționare”, a spus Peter Gersak, Chief Technology Officer pentru Europa de Sud-Est la IBM.
Indiferent de felul în care vedem tehnologiile, este clar că viitorul va fi modelat de acestea, iar primul argument pentru a le folosi este faptul că ne pot ajuta să reducem costurile în multe operațiuni din cadrul companiilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News