Live

Google a transferat 19,9 miliarde de euro în paradisuri fiscale în 2017

Data actualizării: Data publicării:

Suma transferată în 2017 prin intermediul Google Netherlands Holdings este cu aproximativ 4 miliarde de euro mai mare decât cea din 2016, potrivit documentelor depuse pe 21 decembrie. În România, gigantul mondiale declară anual profituri sub un milion de lei.

”Plătim toate taxele datorate şi respectăm legislaţia fiscală în toate ţările unde operăm, în toată lumea”, potrivit unui comunicat al Google.

”Google, ca şi alte companii multinaţionale, plăteşte marea majoritate a taxelor corporative în ţara sa de origine şi am plătit în ultimii 10 ani un impozit efectiv de 26%”, a explicat compania.

Timp de peste un deceniu, acest aranjament a permis grupului Alphabet, compania mamă a Google, să plătească impozite mai mici de 10% pe profiturile obţinute în afara SUA, echivalente cu aproximativ un sfert din impozitul mediu din pieţele sale externe.

Filiala din Olanda este folosită pentru transferarea veniturilor obţinute din redevenţele obţinute în afara Statelor Unite către Google Ireland Holdings, o afiliată din Bermuda, unde companiile nu plătesc impozit pe venit.

Strategia, cunoscută sub numele de “Double Irish, Dutch Sandwich”, este legală şi permite Google să evite activarea taaxelor americane sau europene pentru fondurile respective, care reprezintă majoritate profiturilor obţinute în străinătate.

Cu toate acestea, la presiunea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, Irlanda a decis în 2014 să elimine aranjamentul, oprind avantajele fiscale acordate Google în 2020.

Google Netherlands Holdings  a plătit taxe de 3,4 milioane de euro în Olanda, în 2017, potrivit documentelor, la un profit brut de 13,6 milioane de euro.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ChatGPT devine motor de căutare asemănător Google. Și alţi giganţi ai tehnologiei au lansat servicii similare în 2023 şi 2024

TikTok va fi eliminat din magazinele de aplicații din SUA. Apple și Google trebuie să ia măsuri, avertizează doi deputați americani

Australia vrea să forțeze în continuare marile platforme digitale să plătească pentru afișarea știrilor

Guvernul SUA vrea să oblige Google să vândă browserul Chrome. Procesul istoric ar putea încheia monopolul deținut de gigantul tech

Partenerii noștri