Live

Conflict între patronii din Centrul Vechi și Primăria sectorului 3: ce trebuie să facă pentru autorizația de funcționare

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Gunoiul a devenit monedă de schimb pentru autorizaţia anuală de funcţionare a cluburilor din Centrul Vechi al capitalei. Patronii spun că au fost obligaţi de primăria sectorului 3 să încheie contract de salubritate doar cu Direcţia înfiinţată de edil, pentru că Robert Negoiță susţine că este singura companie autorizată. Asta deşi în Bucureşti mai sunt 16 firme cu acte în regulă, care pot ridica gunoiul. Mai mult, proprietarii de localuri din Centrul Vechi se plâng că taxa impusă de Primărie este de până la opt ori mai mare decât înainte ca direcţia lui Robert Negoiţă să preia salubritatea în sector. Autoritățile pasează vina.

Ca la orice început de an, Bogdan Tănăsescu, proprietar al unui club din Centrul Vechi, a pregătit documentele să obțină autorizația de funcționare, fără de care nu-și mai poate continua activitatea. 2019, însă, a venit cu surprize.

Bogdan Tănăsescu, proprietar al unui local: „Am făcut actele, am plătit taxele, tot ce trebuie. Și a trebut însă înainte de asta, pentru ca dosarul să fie admis, a trebuit să facem un contract de salubritate. Ni s-a spus foarte clar că nu avem cu cine face cu altcineva acest contract și astfel va fi primit dosarul de autorizare.”

Primarul admite că localurile nu pot rămâne deschise dacă nu încheie contractul de salubritate exclusiv cu Direcţia înfiinţată de Primărie vara trecută. Robert Negoiţă susţine că NU degeaba obligă companiile să lucreze cu Primăria.

Robert Negoiță, contrazis de actele oficiale

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: „Vă anunț cu satisfacție că Primăria sector 3, Direcția de salubritate a Primăriei sector 3, este singura instituție legală din București care are licență de operare pe salubritate. Repet. În București nu există o altă instituție, o altă entitate care să fie autorizată. Toate celelalte funcționează fără licență.”

Documentele spun însă altceva. Ca răspuns la solicitarea Digi24, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice afişează 16 companii autorizate în capitală şi Ilfov.

Printre ele NU se regăseşte şi Direcţia de salubritate a Primăriei sectorului 3. Iar lista a fost actualizată ultima dată în 14 ianuarie anul acesta.

Adrian Cuculis, avocat: „Chiar ar putea să fie sesizat şi Consiliul Concurenţei. Acele persoane ar putea să meargă direct în instanţa de judecată să se plângă cu privire la această concurenţă incorectă, neloială.”

Taxa pe gunoi, de „aproape opt ori mai mare” la firma primăriei sector 3

Patronii se gândesc să dea Primăria Sectorului 3 în judecată, însă până la o decizie definitivă a instanţei s-au văzut obligaţi să semneze contractul. Şi aşa au remarcat că surprizele nu se opresc aici.

Bogdan Tănăsescu, proprietar al unui local: „Cu precedenta firmă cu care aveam încheiat un contract de salubritate plăteam circa între 90 şi 120 de lei lunar. Conform contractului pe care am fost obligaţi să-l încheiem cu Primăria Sectorului 3 se ridică la circa 900 de lei pe lună. Este enormă, de aproape opt ori mai mare. Este imensă. Asta înseamnă 2.000 de euro anual.”

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: „Dezinformează, ca să nu zic că mint. Aceste taxe pe care, repet, nu noi le-am stabilit, nu îmi acoperă costurile pe care dânsii mi le generează.”

În fapt, Direcţia Primăriei este cea care a stabilit că un metru cub de gunoi costă 117,82 de lei. Asta în condiţiile în care alte companii autorizate în Bucureşti oferă preţuri mai avantajoase, de pildă 79 de lei pentru un metru cub de gunoi. Este oferta de preţ a uneia dintre puţinele companii care mai răspund apelurilor firmelor din sectorul 3.

Alte societăţi comerciale aleg principiul: paza bună trece primejdia rea, așa că preferă să nu accepte contracte în sectorul 3, ca să evite eventuale procese în instanță.

Taxa pe gunoi, calculată în funcție de numărul de locuri din club, nu după cantitatea colectat

Robert Negoiță spune că decizia aparţine Primăriei Capitalei.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: „În Centrul Vechi există o reglementare făcută de Consiliul General, pe care noi o considerăm nu doar că este bună, dar trebuie să o aplicăm.”

Consiliul General, într-un răspuns pentru Digi24, subliniază: „Regulamentul NU instituie o taxă de salubrizare, ci prevede, printre altele, modul de calcul al cantității de deșeuri.”

Adică gunoiul se calculează în funcție de numărul de locuri din club, nu după cantitatea colectată. Și asta îi revoltă pe patroni.

Bogdan Tănăsescu, proprietar al unui local: „Primăria spune că noi suntem obligaţi să avem acel număr de clienţi şi acel număr de clienţi să facă acea cantitate de gunoi.”

Adrian Cuculis, avocat: „Niciodată n-o să vină să ia gunoiul de lângă scaun. Să taxezi ceva ipotetic sau ceva ce n-o să existe niciodată este într-adevăr ilegal.”

În răspunsul pentru Digi24, Primăria Generală susține că a fost obligată să schimbe regulile pentru că: „Pe străzile aferente Centrului Istoric starea de salubrizare era necorespunzătoare, existând cantități de deșeuri depozitate necontrolat pe domeniul public, iar pe terenurile virane se creaseră adevărate zone de depozite necontrolate care generau mirosuri neplăcute. (...) Analizând contractele pe care operatorii de salubrizare le au încheiate cu agenții economici din Centrul Istoric s-a constatat că acestea sunt subdimensionate, iar cantitățile de deșeuri prevăzute a se evacua erau mult mai mici decât cele reale.”

În plus, unii patroni au încheiat contracte separate, permise de lege, cu alte societăți care colectează și reciclează selectiv. Așa că în multe cazuri, plătesc sute de lei pentru o simplă pungă cu gunoi menajer, care rămâne în sarcina Direcției Primăriei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Robert Negoiță, reacție în scandalul din Piața Unirii: „Primăria Capitalei urmărește să blocheze. Nouă ne-au scos palmierii”

Ce a răspuns Marcel Boloș când ziariștii l-au întrebat despre Robert Negoiță, unul dintre beneficiarii amnistiei fiscale

Robert Negoiță, suspect într-un dosar privind o autorizație de construire: E vorba de niște case

„Ghiveciu Matei”. Pesediștii tot uită numele candidatului de la Sectorul 5, Adrian Vigheciu

Partenerii noștri