Amenzi de 44 de milioane de euro pentru trei producători de ciment din România: s-au înțeles între ei la preț cu ajutorul unor clienți
Trei mari companii producătoare de ciment au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 217,966 de milioane de lei, în urma unei investigații a Consiliului Concurenței care a stabilit că s-au înțeles în ce privește prețurile, în perioada 2017-2018, anunță autoritatea de concurență.
Cele trei companii sancționate sunt Holcim România SA, Romcim SA şi Heidelberg Materials România SA, potrivit comunicatului Consiliului Concurenței, preluat de Agerpres. Amenzile primite sunt echivalentul a aproape 44 de milioane de euro.
Holcim Romania SA a primit cea mai mare amendă, în valoare de 90,9 milioane lei (18,2 milioane euro), în timp ce Romcim SA a fost amendată cu 66,123 milioane lei (13,3 milioane euro), iar Heidelberg Materials România SA cu 60,942 milioane lei (12,2 milioane euro).
În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că, cel puţin în perioada 2017-2018, între cei trei producători de ciment s-a realizat un schimb de informaţii comerciale sensibile (informaţii referitoare la preţuri viitoare, discounturi, condiţii de plată, termene de plată, cantităţi, volume etc.) prin intermediul unor clienţi.
Astfel, fiecare dintre cei trei producători a implementat mecanisme pentru organizarea şi utilizarea internă a informaţiilor colectate de la clienţi prin agenţii zonali de vânzări. În acest fel au avut acces la informaţii care nu aveau caracter public (nefiind vorba despre preţuri la raft), pe care le-au centralizat, monitorizat şi utilizat în stabilirea strategiilor comerciale în ceea ce priveşte politica de preţ.
„Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informaţiile despre propriile condiţii comerciale vor ajunge la ceilalţi producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenţei, ceea ce a generat majorarea preţurilor cimentului faţă de ţările vecine”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat.
Autoritatea de concurenţă precizează că monitorizează piaţa materialelor de construcţii, având în vedere importanţa strategică a sectorului construcţiilor în dezvoltarea economică şi socială.
În acest context, cimentul este un material indispensabil, fiind utilizat atât pentru prepararea betoanelor, cât şi ca ingredient principal pentru o multitudine de materiale pentru construcţii.
Consiliului Concurenţei menţionează că, în ultimii ani, sectorul construcţiilor din România se află pe un trend ascendent. Astfel, chiar şi în perioada pandemiei Covid-19, lucrările de construcţii au înregistrat o creştere semnificativă, de circa 18% faţă de anul 2019.
Ulterior, în contextul crizei energetice care a urmat celei medicale, volumul lucrărilor de construcţii a continuat să crească în ritm anual de circa 12-15%, anul 2024 marcând o relativă stabilizare a sectorului.
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News