CE propune extinderea ajutoarelor de stat pentru firmele afectate de pandemie, inclusiv unele aflate în dificultate în 2019
Comisia Europeană a trimis statelor membre, pe 12 iunie, o propunere de extindere domeniului de aplicare a stimulentelor financiare pentru anumite microîntreprinderi și întreprinderi mici, inclusiv firmele nou-înființate care se aflau deja în dificultate înainte de 31 decembrie 2019.
"La 12 iunie, Comisia Europeană a trimis statelor membre, spre consultare, un proiect de propunere vizând extinderea domeniului de aplicare al cadrului temporar privind ajutoarele de stat adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de coronavirus. Cadrul temporar a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020, pentru a oferi mai multe posibilități de a se obține sprijin public pentru cercetarea, testarea și producerea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de coronavirus, pentru a proteja locurile de muncă și pentru a sprijini în continuare economia. La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare al cadrului temporar pentru a include măsuri de recapitalizare și de datorie subordonată", arată un comunicat de presă.
Comisia propune în prezent extinderea din nou a domeniului de aplicare a cadrului temporar, permițând statelor membre:
- să sprijine anumite microîntreprinderi și întreprinderi mici, inclusiv întreprinderile nou-înființate care se aflau deja în dificultate înainte de 31 decembrie 2019;
- să ofere stimulente pentru ca investitorii privați să participe la măsurile de recapitalizare în contextul crizei generate de coronavirus.
Statele membre au posibilitatea de a formula observații cu privire la proiect.
"Societățile care se aflau deja în dificultate înainte de 31 decembrie 2019 nu sunt eligibile pentru a primi ajutor în temeiul cadrului temporar, dar pot beneficia de ajutor în temeiul normelor existente privind ajutoarele de stat, în special în temeiul Orientărilor privind salvarea și restructurarea. Aceste orientări stabilesc condiții clare potrivit cărora aceste societăți trebuie să stabilească planuri de restructurare solide care să le permită să atingă viabilitatea pe termen lung", conform sursei citate.
Redactor: Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News