Care este legătura dintre exploziile solare și prețul gazelor
Evoluţiile pieţelor, financiare sau de mărfuri nu pot fi citite în stele, dar unele bucăţi pot fi citite în Soare. E o teorie interesantă potrivit căreia activitatea solară spune multe despre cât de geroase vor fi iernile în anumite părţi ale lumii. O iarnă cu temperaturi mici înseamnă un consum mai mare de gaze naturale, deci implicit un preţ mai mare al acestora. Ceea ce-i face pe analiştii economici să lucreze îndeaproape cu astronomi în anumite aspecte. Fiecare vine apoi cu propriile prognoze. Există un ciclu al activităţii solare - determinat, de regulă, pe o perioadă de 11 ani. De vreo 9 ani, soarele e mai puţin activ, după cum spun specialiştii.
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Virgil Popescu: Nu avem probleme nici cu petrolul, nici cu energia
Cum să beneficiezi de compensație la factura pentru gaze
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Furtunile geomagnetice de pe suprafaţa solară duc la apariţia mai multor aşa-numite pete negre. Apar în urma unor erupţii solare, cele care degajă mai multă energie decât în mod obişnuit.
Sunt urmărite de meteorologi pentru că pot prezice temperaturile care se pot înregistra în perioadele următoare. Potrivit experţilor, cu cât petele solare sunt mai puţine, cu atât iernile sunt mai geroase în emisfera nordică. America de Nord şi Europa sunt printre cele mai expuse acestor evoluţii meteorologice. Pentru că oferă o imagine bună, petele negre din soare au ajuns şi în atenţia pieţelor de mărfuri.
Potrivit modelelor bazate pe un ciclu de 11 ani în activitatea soarelui, în perioada 2019-2020 urmează ierni cu temperaturi scăzute.
Deşi sceptici la început, traderii de pe piaţa gazelor naturale au început să colaboreze cu meterologii pentru a putea prognoza cererea de gaze naturale. Cei americani pariază deja pe un preţ mai mare, mai ales în oraşele din estul Americii, despre care se crede că vor fi lovite de furtuni puternice de zăpadă spre finalul iernii.
Pieţele au reacţionat deja: contractele la termen în Statele Unite au urcat luna trecută cu peste 40 de procente. A fost luna cu cea mai mare creştere din 2000 încoace.
De asemenea, nu s-a mai înregistrat o asemenea valoare a contractelor futures la gaze naturale din 2014. A fost una caldă, una rece pentru traderi: câştigurile din piaţa gazelor naturale au compensat pierderile suferite de prăbuşirea preţului ţiţeiului.
Preţul gazelor naturale e puternic influenţat de condiţiile meteorologice şi de nivelul stocurilor făcute pe parcursul anului. Iar în Statele Unite, potrivit Bloomberg, rezervele de gaze sunt, la începutul iernii, la cel mai mic nivel din ultimii 16 ani.
În România, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei anunţa recent că depozitele constituite pentru această iarnă sunt mai mari decât anul trecut - la peste 21,3 milioane de megawati oră. Dar acest lucru a contribuit la majorarea preţurilor. În cazul unor luni cu temperaturi extrem de scăzute sau cu o iarnă geroasă care se va prelungi până în martie, aşa cum s-a întâmplat în anotimpul precedent, se va apela la stocuri.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News