Cardurile de credit ar putea fi înlocuite de un nou sistem de plată
Nici nu au apucat bine să suplinească parţial banii fizici ca s-ar putea să şi dispară. Zilele cardurilor de credit ar putea fi numărate, iar acesta este un lucru bun, spun specialiştii. Bucăţile de plastic vor fi înlocuite la rândul lor de un nou sistem de plăţi, unul care implică transferuri de bani digital prin intermediul telefoanelor inteligente sau al altor dispozitive, fără comisioane sau unele reduse.
Plata cu cardul peste tot în România, inclusiv în piețe
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Cea mai mare problemă a cardurilor de credit este că nu sunt 100% sigure, fraudele de acest fel fiind dese. De asemenea, deţinătorii de carduri nu sunt scutiţi de taxe din partea băncilor, iar de multe ori cardurile nici măcar nu sunt acceptate peste tot în lume. În plus, comoditatea opţiunilor digitale, în comparaţie cu cashul şi cu cardurile de credit, este un alt motiv pentru care plasticul va fi eliminata treptat.
Aşa-numitele plăţi peer-to-peer, au devenit tot mai populare, mai ales pentru că nu practică comisioane la fel de mari ca în cazul cardurilor, nici la tranzacţii, nici la procesare. Toate acestea în timp ce rămân mult mai sigure decât cardurile de credit. Cea mai răspândită platformă de plăţi peer-to-peer este PayPal, cu peste 200 de milioane de conturi active în întreaga lume. Sunt şi alte aplicaţii care încearcă să prindă PayPal din urmă, precum Venmo, Upwork sau Fiverr, iar asta arată un adevăr important. Chiar şi pentru cele mai multe plăţi online, cardurile nu mai sunt la fel de necesare.
Din cauza acestor provocări şi a alternativelor de plată, tot mai mulţi oameni ales să evite complet cardurile de credit, potrivit unor studii realizate de FDIC. Chiar Amazon este una dintre companiile care a ajutat la această revoluţie prin campania sa numită Amazon Cash. Această iniţiativă le-a permis clienţilor să îşi umple conturile de pe Amazon cu numerar prezentând doar un cod de bare la magazinele participante. Introducerea acestei opţiuni a uşurat procesul de achiziţionare pentru mai mult de un sfert din clienţii săi, spun reprezentanţii Amazon. O altă alternativă la cardurile de credit este PAY TM, un sistem digital de plată care permite folosirea doar prin intermediul telefonului mobil. Sistemul a fost deja implementat de jucători mari precum Uber. Avânt a prins şi start-up-ul CashDash. Acesta ajută turiştii să facă schimb de valută fără taxe suplimentare percepute de bănci sau de alte companii. Clienţii pot cumpăra valută direct din aplicaţie şi îşi pot retrage numeralul de la ce mai apropiat ATM.
Smartphone-urile se dezvoltă aşadar ca fiind cea mai promițătoare alternativă la cardurile de credit. Din moment ce atât de mulți oameni folosesc deja telefoanele pentru plățile zilnice, cum ar fi să comande mâncare sau un Uber, adoptarea portofelelor digitale pare a fi următorul pas logic. La urma urmei, pentru consumatori, motivația de a renunţa la card este simplă: taxe mai mici şi confort sporit.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News