Bursele din întreaga lume sunt în scădere, în pofida miliardelor injectate de guverne
Miliardele de dolari promise de marile puteri pentru a susţine economia mondială pe fondul pandemiei de coronavirus nu par să poată pune capăt spiralei descrescătoare înregistrată miercuri de bursele din Europa şi Asia, transmite AFP.
După un început bun, bursa de la Tokyo a pierdut 1,68% la închidere. În Europa, principalele burse au anulat câştigurile înregistrate marţi, deschizând şedinţa de miercuri în scădere, cu o pierdere de peste 2% la Paris, 3% la Londra şi 4% la Frankfurt. Indicii cu privire la contractele pe termen scurt lasă să se întrevadă o nouă scădere la deschiderea burselor de pe Wall Street, informează Agerpres.
Scăderile importante înregistrate de anumite acţiuni reflectă situaţia problematică în care se află industria mondială, începând cu sectorul aeronautic, unde acţiunile Airbus au înregistrat o cădere de 14% la bursa de la Paris, continuând cu industria auto care este constrânsă să îşi închidă uzinele.
La bursa de la Frankfurt, acţiunile BMW înregistrau o scădere cu peste 8%, iar titlurile Daimler pierdeau peste 6%. În schimb, acţiunile unor companii din sectorul biotech care lucrează la un vaccin împotriva COVID-19 înregistrează creşteri semnificative, precum compania germană BioNtech, care este cotată pe Nasdaq.
Numeroase bănci centrale au redus recent dobânzile de referinţă, iar mai multe state puternice au anunţat mari programe de susţinere bugetară, însă experţii au îndoieli cu privire la eficacitatea acestor măsuri. În plus, nota de plată pentru aceste eforturi va fi una destul de mare, potrivit presei americane. Planul de susţinere preconizat de Washington ar urma să se ridice la 1.000 de miliarde de dolari.
La rândul său, Banca centrală a SUA a creat un nou mecanism care ar urma să permită gospodăriilor şi companiilor americane să aibă acces mai facil la credit. Banca Centrală Europeană a furnizat lichidităţi în valoare de peste 100 miliarde de euro băncilor. Aceşti bani se adaugă zecilor de miliarde de euro deblocate de mai multe state de pe vechiul continent care au devenit epicentrul pandemiei de coronavirus.
"Pentru moment, guvernele adaugă noi măsuri celor abia adoptate, băncile centrale par blocate în autonomia lor, iar cooperarea internaţională este redusă", susţin analiştii de la societatea franceză de gestionare de active LBPAM.
"Tot acest ansamblu nu trimite un mesaj clar, nici lizibilitate, nici o gestionare a situaţiei. În aceste condiţii, redobândirea încrederii este o sarcină complicată", adaugă analiştii de la Banque Postale Asset Management.
Pentru Vincent Boy de la IG France, "toate lichidităţile din lume nu vor ajuta la nimic, dacă activitatea nu va fi reluată rapid".
În condiţiile în care Uniunea Europeană şi-a închis toate frontierele externe până la data de 17 aprilie, preşedintele Comisiei Europene a admis că responsabilii politici au subestimat la început amploarea pericolului reprezentat de epidemia de coronavirus.
După Italia, Spania şi Franţa, miercuri a venit rândul Belgiei să adopte o închidere generală.
Analiştii se aşteaptă la o introducere în carantină a populaţiei americane, ceea ce ar accentua impactul epidemiei asupra economiei.
"Întrebarea nu este dacă vom avea o recesiune provocată de coronavirus, ci cât de gravă va fi. În prezent, nu este sigur că măsurile drastice vor influenţa statisticile economice, dacă activitatea economică în SUA va trebui să înceteze pentru a evita o propagare similară cu cea din Europa", afirmă Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.
Editor web: V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News