Live

BNR face recomandări Guvernului pe tema cursului de schimb

Data actualizării: Data publicării:

Banca Națională este scoasă drept țap ispășitor în problema deprecierii leului, cauza acestui fenomen fiind politicile administrative aplicate pe piețe și lipsa de credibilitate a măsurilor guvernamentale.

Reprezentanții BNR recomandă un set de măsuri care, odată aplicate, ar ajuta la controlul valorii monedei europene. „Când încerci sa introduci echilibre pe piață, pe căi administrative, ajungi să dezecholibrezi altceva”, astfel a explicat luni, la Digi24, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, devalorizarea semnificativă a leului de la începutul acestui an.

Întrebat ce ar putea face Guvernul, Suciu a spus că măsurile necesare sunt pe termen scurt și termen lung. Pe termen scurt, Guvernul trebuie să regândească deciziile fiscal bugetare. Pe termen lung, a continuat Suciu, trebuie reechilibrată balanța comercială, prin creșterea exporturilor, micșorarea importurilor, scăderea consumului prin decizii juste privind creșterile salariale.

Întrebat dacă șeful BNR, Mugur Isărescu, se va prezenta în Parlament pentru discuții pe tema cursului valutar, Dan Suciu a spus că aceasta se va întâmpla doar dacă va exista un cadru de „discuții oneste”, în care „să fie loc de clarificări”. El a dat drept exemplu negativ invitația anterioară a parlamentarilor adresată guvernatorului BNR pe tema cursului. Atunci, același senator care lansa public informații eronate privind ROBOR, conducea și comisia unde fusese invitat Isărescu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut la niveluri atinse doar în perioada pandemiei Covid, pe fondul crizei politice

Boloş, despre efectele crizei politice în economie: Băncile nu mai împrumută guvernul. „E o perioadă destul de incertă”

Partenerii noștri