Live

Banii în mișcare. Vulnerabilitățile pentru companii și cele trei soluții care pot genera resurse

Iancu Guda Data publicării:
Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 229,930 milioane de lei în această săptămână. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Astăzi la "Banii în mișcare" continuăm să vorbim despre capitalul de lucru al companiilor și analizăm vulnerabilitatea situațiilor când acesta este aproape de zero, sau chiar înregistrează valori negative.

Reamintesc că diferența dintre activele circulante și datoriile pe termen scurt reprezintă capitalul de lucru, și se poate calcula cu ajutorul bilanțului. Atunci când cele două au valori apropiate, capitalul de lucru este aproape de zero.

Cuvântul de ordine pentru companiile care se regăsesc în această situație este vulnerabilitate! De ce? Pentru că orice leu neîncasat de la clienți ori stoc valorificat cu întârziere poate duce la incapacitatea de plată a furnizorilor ori creditelor scadente.

Ați auzit această scuză de la clienții voștri: nu pot plăti deoarece nu-mi încasez facturile de la clienții mei! Sau nu reușesc să vând stocurile conform planificării. Ori trebuie să ofer reduceri pentru a valorifica stocul ieftin din cauza concurenței!

Practic, aceste firme au un capital de lucru fragil și sunt vulnerabile la șocuri externe foarte mici. Sunt convins că nu vrei ca firma ta să fie expusă unei asemenea situații, deoarece întârzierile repetate la plata deteriorează relațiile de afaceri cu furnizorii.

Pentru a reduce această vulnerabilitate și pentru consolidarea capitalului de lucru, există trei soluții care pot genera resurse suplimentare în vederea plății mai rapide a datoriilor pe termen scurt.

Prima se referă la reinvestirea profitului în companie. Alternativ, dacă perspectivele pe termen scurt privind creșterea profitului sunt pesimiste, capitalurile proprii pot fi consolidate prin majorarea capitalului social.

Pentru că antreprenorilor nu le place să fie sunați pentru a majora capitalul în companie, soluția alternantivă este vânzarea unor active care nu au legătură cu activitatea de bază a firmei. Poate fi vorba despre un teren, clădiri sau echipamente neutilizate în mod recurent. Alternativ, dacă prețul care se poate obține din piață pentru activele respective nu este unul mulțumitor, activele se pot monetiza prin închiriere, sau drept garanții pentru obținerea unui credit.

Nu în ultimul rând, o soluție posibilă poate fi refinanțarea, rescadențarea sau restructurarea unor datorii scadente pe termen scurt pentru prelungirea maturității acestora pe termen lung. Una din soluțiile utilizate din ce în ce mai des în ultima perioadă este emiterea unor obligațiuni corporative, despre care promit să vorbim în săptămânile ce urmează.

Până acum, am vorbit despre capitalul de lucru pozitiv și gestionarea acestuia într-un mod eficient, precum și despre vulnerabilitatea capitalului de lucru aproape de zero și cum poate fi redus acest risc. Este deci momentul să vorbim și despre cea mai complicată situație, respectiv cea a capitalului de lucru negativ.

În acest caz, activele circulante sunt inferioare datoriilor pe termen scurt. Practic, după încasarea tuturor creanțelor, vânzarea și monetizarea stocurilor împreună cu trezoreria disponibilă, compania NU poate acoperi toate datoriile care trebuie plătite în maxim un an. Aceste firme și-au pierdut independența financiară și depind de rostogolirea plăților la furnizori sau prelungirea liniilor de credit pentru a-și continuă activitatea.

Din păcate, 70% dintre companiile active în România se regăsesc în această situație. Din fericire, există soluții și pentru aceste firme, astfel încât să se reechilibreze și să-și redobândească independența financiară. Despre toate acestea, o să vorbim în episodul următor.

Până atunci, nu uita! Banii, sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CONFERINȚĂ ARB: Rolul băncilor în economie

CONFERINȚĂ ARB: Educația financiară pe înțelesul tuturor

Măsurile fiscale „îngroapă” 200.000 de IMM-uri. Iancu Guda: Guvernul vrea să obțină 1 leu în plus dar risipește proporțional 100 de lei

Câți bani câștigăm cu investițiile din Pilonul II

Partenerii noștri