Vine recesiunea în România? „Cel mai greu vor resimți românii în buzunare”
România s-ar putea confrunta, încă de anul viitor, cu o recesiune economică. Este scenariul lansat de economistul şef al unei importante bănci europene. Acesta spune că economia mondială este în scădere şi că, în plus, condiţiile din România sunt propice dezvoltării unei noi crize. O ipoteză susţinută şi alţi analişti financiari.
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Operaţiunea „Ghost Gun”
O femeie a murit în fața spitalului, la scurt timp după ce a fost externată
Maia Sandu a câștigat cu 82% în diaspora
Campania la prezidențiale, „o luptă nedreaptă”
Declarații la închiderea urnelor din partea Maiei Sandu și a lui Alexandr Stoianoglo
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo. Val de alerte cu bombă la secții de vot, inclusiv în România
2018 a marcat începutul decelerării economice, iar până în 2020 economia Statelor Unite va încetini. La fel şi cea a Europei, spun economiştii. Aceste evoluţii vor avea impact şi asupra României.
Dan Bucşa, economist-șef al Unicredit pentru Europa de est: E foarte greu ca România să nu fie afectată de această încetinire globală pe care o vedem că afectează toate economiile din regiune. Trebuie să ne gândim din ce va mai crește România din a doua parte a anului viitor sau 2020. Dacă exporturile vor fi mai slabe, consumul se bazează excesiv pe cheltuielile publice și nu prea mai avem loc de mărit cheltuielile, riscul ca România să intre în recesiune a crescut destul de tare, înseamnă 2 trimestre în care e în scădere.
Problemele de pe piaţa imobiliară sunt semnele care arată că lucrurile nu merg bine în economie. Încă din vară, vânzările de locuinţe şi terenuri au scăzut cu până la 30%, un scenariu semănător celui de acum 10 ani când România a trecut printr-o criză economică şi financiară. Iar lucrurile sunt mult mai grave în economie decât se văd: investitorii ne ocolesc ţara, creşte datoria publică, iar bugetul statului este slăbit de majorările salariale făcute pe bandă rulantâ.
Iancu Guda, analist economic: Avem creşteri de salarii de 26%, ajutoare sociale cu 20% şi atunci 64% dintre banii cheltuiţi de statul roman sunt pe ajutoare, pensii şi salarii. Asta înseamnă că ne îndatorăm, avem un deficit fiscal la 9 luni de 17 miliarde, dublu şi ceva faţa de aceeaşi perioadă a anului trecut şi maximul ultimilor opt ani.
Dragoş Cabat, analist economic: Cel mai greu vor resimți românii în buzunare. Dacă în prima parte a creșterii economice ei nu au simțit o îmbunătățire sesizabilă a nivelului de trai, în perioada de recesiune vor simți destul de puternic scăderea economică.
Experienţa ultimei crize financiare ar trebui să fie utilă, spun specialiştii.
Ionuț Dumitru, preşedinte Consiliul Fiscal: Să fim mai pregătiţi, în sensul în care să nu ne supraîndatorăm şi să fim în stare să putem supravieţui unor şocuri economice, unor reduceri de venituri. Poate, Doamne fereşte, ne pierdem locul de muncă sau se mai pot întâmpla diverse lucruri. La nivel de companii, de asemenea, să ne selectăm clienţii cu atenţie, să nu ne asumăm riscuri foarte mari pe care nu le putem duce şi să facem calcule bazate pe scenarii alternative.
România a avut în 2017 o creştere economică de 7,3%, dar s-a temperat treptat până la 4,3% anul acesta şi va continua să scadă până la 3,6% în 2019, potrivit estimărilor BERD. În aceste condiţii, analiştii estimează că România ar putea intra în recesiune chiar din a doua parte a anului viitor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News