Surpriză pe piața imobiliară. Orașul cu cea mai mare creștere a prețurilor în noiembrie
Preţurile cerute de vânzătorii de apartamente au crescut cu 6,2% în noiembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la 1.242 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor publicate, joi, de platforma imobiliare.ro.
În aceeaşi lună a anului trecut, un apartament costa, în medie, 1.169 de euro pe metru pătrat util. În ultima lună de toamnă, apartamentele au continuat să se scumpească la nivel naţional – chiar dacă această tendinţă nu a fost resimţită în toate marile centre regionale.
”Potrivit indicelui imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele scoase la vânzare în întreaga ţară s-a majorat cu 1,1% în noiembrie 2018, ajungând la 1.242 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.228 de euro pe metru pătrat util la finele lunii precedente”, se arată în comunicatul citat de news.ro.
În condiţiile în care marja anuală de creştere a preţurilor se situa la 12,4% în noiembrie 2017, se confirmă, aşadar, intrarea in faza de stabilitate a sectorului rezidenţial.
”Relevant în acest sens este şi faptul că, inclusiv în marile centre regionale monitorizate în mod constant de imobiliare.ro, diferenţa de preţ la 12 luni se situează sub pragul de 10%, chiar şi în Cluj-Napoca”, se arată în comunicat.
În Bucureşti, valoarea medie de listare pentru apartamentele disponibile spre achiziţie s-a majorat, per ansamblu, cu 1,1% în noiembrie, până la 1.329 de euro pe metru pătrat util.
”Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când aşteptările proprietarilor se situau la o medie de 1.271 euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 4,6% mai mare”, se arată în comunicat.
Luna trecută, apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,5%, de la 1.232 la 1.238 de euro pe metru pătrat util. Locuinţele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale, însă, s-au scumpit cu 1,7% în acest interval, de la 1.372 la 1.396 de euro pe metru pătrat util, potrivit Imobiliare.ro.
În Braşov, s-a consemnat cel mai mare avans al preţurilor luna trecută, anume 2,4%, de la 1.056 la 1.081 de euro pe metru pătrat util.
”Comparativ cu perioada similară a anului precedent, când ajungeau la 1.000 de euro pe metru pătrat util, nivelul actual al pretenţiilor vânzătorilor este cu 8,1% mai ridicat – Braşovul fiind, astfel, oraşul cu cea mai mare diferenţă de preţ la 12 luni dintre centrele regionale analizate”, se arată în comunicat.
În Cluj-Napoca, preţurile s-au majorat cu 1,4% în noiembrie, de la 1.535 la 1.556 de euro pe metru pătrat util, şi cu 7,5% în ultimul an, de la 1.447 euro pe metru pătrat util.
Constanţa este unul dintre cele două mari centre regionale analizate care au consemnat scăderi de preţ în ultima lună – este vorba, în acest caz, de un declin uşor, de 0,3%, de la 1.136 la 1.133 de euro pe metru pătrat util.
”Comparativ cu perioada similară a anului precedent, când se situau la o medie de 1.083 de euro pe metru pătrat util, aşteptările vânzătorilor constănţeni sunt cu 4,6% mai ridicate”, se arată în comunicat.
Iaşi este cel de-al doilea oraş în care apartamentele s-au ieftinit în ultima lună de toamnă.
”Aşteptările vânzătorilor s-au diminuat, însă, mai substanţial în acest caz, anume cu 3,1%, de la 1.040 la 1.008 euro pe metru pătrat util. Faţă de perioada similară a anului trecut, când se situa la 970 de euro pe metru pătrat util, nivelul actual al preţurilor este cu doar 3,9% mai mare – Iaşiul fiind, astfel, oraşul cu cea mai mică diferenţă de preţ la 12 luni”, se arată în comunicat.
În Timişoara, preţul mediu solicitat pentru un apartament s-a menţinut, practic, constant luna trecută, în condiţiile unui avans de doar 0,1%, de la 1.211 la 1.212 euro pe metru pătrat util. Faţă de noiembrie 2017, când o asemenea unitate locativă putea fi achiziţionată cu 1.133 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 7% mai mare.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News