Live

Protocol pentru o nouă zonă metropolitană, cu peste 450.000 locuitori

Data actualizării: Data publicării:

Dacă ar fi înființată, zona formată din municipiile învecinate Brăila și Galați, situate la 10 kilometri unul de celălalt, ar avea 450.000 de locuitori.

Un număr de opt organizații brăilene și gălățene au semnat un protocol care prevede susținerea înființării și dezvoltării unei regiuni metropolitane între cele două orașe.

Potrivit consilierului municipal Lucian Căprariu (independent) în data de 13 mai a fost semnat Protocolul Dunărea de Jos de un număr de opt organizaţii locale, cu sau fără personalitate juridică: RO100 Curăţăm Galaţiul, Asociaţia Brăila Capitală Europeană a Culturii 2021, Asociaţia Dumitru Ionescu-Braila, Comunitatea Şoferilor din Galaţi, Salvaţi Centrul Vechi-Braila, Comunitatea Off-road Galaţi, PACT pentru Galaţi, Asociaţia de Turism Proilavia Brăila.

Semnarea documentului s-a făcut pe la jumătatea distanţei dintre Brăila şi Galaţi, pe digul pe care se află drumul național de legătură înter cele două orașe, informează situl local mihaeladanpress.ro.

Semnatarele Protocolului îşi propun să colaboreze pentru înfiinţarea şi mai apoi, dezvoltarea Regiunii metropolitane Dunărea de Jos atât în plan civic şi economic, cât şi în cel politic.

Organizaţiile amintite susţin, printre altele, necesitatea dezvoltării infrastructurii în zonă, cu referire la construirea unui aeroport, a unei autostrăzi, precum şi a podului peste Dunăre.

Prima acţiune a organizaţiilor semnatare o reprezintă participarea la evenimentul “Moldova Vrea Autostrada”, ce se va desfăşura pe 19 mai. Evenimentul va consta într-un marş motorizat, cu maşini din toate judeţele din estul ţării, care se vor îndrepta spre capitală, participanţii solicitând în acest mod construirea unei autostrăzi “care să scoată din izolare Moldova şi Brăila, de restul ţării”.

Inițiatorii spun că protocolul rămâne deschis şi pentru alte asociaţii, comunităţi, organizaţii sau partide din Brăila şi Galaţi care împărtăşesc aceleaşi valori şi doresc să contribuie la înfiinţarea şi dezvoltarea Regiunii metropolitane Dunărea de Jos.

Zonele metropolitane în România au fost reglementate prin legea 351/2001 ca fiind zone constituite prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.

Prima zonă metropilitană constituită a fost Zona metropolitană Iași la data de 8 aprilie 2004. De asemenea, Zona metropolitană Craiova a fost constituită la data de11 februarie 2009. Cele mai mari zone metropolitane sunt Iași și Brașov cu o populație de aproximativ 470.000 de locuitori. Includerea comunelor limitrofe și a orașului Măcin în zona Dunărea de Jos ar urca la 580.000 de locuitori populația noii zone metropolitane.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

OFICIAL: Guvernul a definit zonele metropolitane. Unde putem circula fără declarație pe proprie răspundere

Primarul de Oradea, Ilie Bolojan, susţine o reformă administrativă, cu zone metropolitane pe modelul Bucureştiului

Studenţi la pensie

Zonele metropolitane, avantajate în proiectele UE

Partenerii noștri