Live

Preşedintele Consiliului Concurenţei, replică după acuzaţiile lui Dragnea privind băncile

Data publicării:
Bogdan Chiritoiu

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat la Digi24 că, pe lângă o investigaţie deschisă de un an, în paralel, instituţia a făcut o serie de recomandări pentru a creşte concurenţa între bănci, fapt care să ducă la scăderea dobânzilor şi a comisioanelor percepute de bănci.

Băncile din România, dintr-un motiv sau altul, dau mai puţine credite decât dau în alte ţări şi aici trebuie să căutăm soluţii să facem mai atractivă creditarea în România. Băncile vor să facă profit, deci dacă pot să dea credit, o să dea credite.

O concurenţă mai mare pe piaşa băncilor nu are cum să strice, deci, dacă introducem, dacă dăm drumul companiilor de tehnologie în piaţă, asta va ajuta. Dacă ajutăm băncile sau modele mai ieftine de bănci, avem semnătura electronică, mai multe operaţiuni să se facă electronic, mai ieftin şi asta o să ajute şi dacă uşurăm mutarea clientului - să facem mai simplu pentru un client să se mute de la o bancă la alta. Fie că e o persoană fizica, fie ca e o firmă mică, să-i facem să se mute de la o bancă la alta, asta iar va pune o presiune pe bănci să-şi reducă costurile”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Liviu Dragnea a criticat bancile care au afaceri în România

A spus că acestea, împreună cu multinaţionalele, dau dovadă de lăcomie, că fac profit pe umerii românilor şi că executivul trebuie să ceară explicaţii rapid.

Consiliul Concurenţei precizează, însă, că nicio instituţie publică nu a făcut sesizări cu privire la posibile înţelegeri între bănci. Reprezentanţii Consiliului Concurenţei reamintesc că au început două investigaţii pe piaţa bancară şi că, în curând, rezultatele vor fi făcute publice.

Dragnea a acuzat băncile că nu sprijină economia şi „stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.

Sistemul bancar este un sistem de la care orice ţară şi orice popor aşteaptă să sprijine economia. Adică să facă profituri băncile, Doamne ajută, dar să facă profituri sprijinind economia, pentru că te gândeşti: domnule, dacă sprijini economia, se dezvoltă, au mai mulţi clienţi, deci o să facă şi mai mult şi mai mult şi mai mulţi bani! Nu sprijină economia. Şi eu zic că Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR. Pentru că noi suntem în situaţia în care ne uităm cu toţii, ca un popor blând ce suntem şi de bună-credinţă cum se joacă marile bănci între ele şi stabilesc ele dobânda pe care trebuie să o plătească românii”, a spus Liviu Dragnea.

Sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE este această diferenţă de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: 'Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?' Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”, a adăugat șeful PSD.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Băncile europene se pregătesc de turbulențele în urma concurenței cu băncile americane, odată cu venirea lui Donald Trump

Ce spune Ciolacu despre vânătoarea cu Hayssam și pescuitul cu Dragnea. „Când mi-a venit controlul la arme, am văzut cât de ruginită e”

Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar, pentru a reduce discriminarea

Cum a distrus Germania visul Europei de a deveni o superputere financiară (Politico)

Partenerii noștri