Noile bancnote şi monede au fost lansate pe piaţă
Bancnotele şi monedele care includ noua stemă a ţării, cu Acvila de aur încoronată cu Coroana de Oţel, au fost lansate luni în piaţă de către Banca Naţională a României, acestea având înscrisă pe avers data de 1 ianuarie 2018 şi vor circula în paralel cu bancnotele şi monedele deja existente, scrie News.ro.
Banca centrală a anunţat la 21 decembrie că va pune în circulaţie de la 1 ianuarie 2018 noile bancnote şi monede.
Acestea sunt emise pentru a include noua stemă a ţării, adoptată prin Legea nr. 146/2016, care modifică Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului.
"Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor şi monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum şi elementele de siguranţă ale bancnotelor cu noua stemă vor fi aceleaşi cu cele ale bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie", potrivit BNR.
Bancnotele şi monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulaţie în mod eşalonat, în funcţie de nevoile reale ale circulaţiei monetare.
Stema României simbolizează statul român naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi se compune din două scuturi suprapuse, scutul mare şi scutul mic. În noua formă, scutul mare, de culoare albastră, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.
În noua formă a stemei, a fost readusă Coroana de Oţel pe capul Acvilei, care a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independenţă (1877-1878) şi simbolizează caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa.
Coroana de Oţel reprezintă coroana regală a României, Regele Carol I optând pentur oţel pentru a simboliza vitejia ostaşilor români. Aceasta a fost oferită regelui la Palatul Regal la data de 10 mai 1881, cu prilejul încoronării sale ca Rege şi proclamării Regatului României.
Coroana a fost purtată şi de Regele Ferdinand I la încoronarea sa de la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922. Totodată, Regele Mihai I a purtat Coroana de Oţel când a fost uns Rege în catedrala patriarhală din Bucureşti la a doua urcare pe tron, la 6 septembrie 1940.
Coroana s-a regăsit pe stema naţională în perioada 1881-1947, revenind în componenţa stemei la 11 iulie 2016.
Autorităţile publice trebuie să înlocuiască, până la 31 decembrie 2018, anul Centenarului Marii Uniri, toate stemele şi sigiliile existente cu noile modele ale acestora.
Până la finalul anului, pot fi utilizate în paralel cele două modele de stemă şi sigiliu ale României.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News