Live

Deciziile Guvernului Dăncilă se întorc împotriva statului. Cum se pierd 2 miliarde de lei

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Taxa pe lăcomie, impusă băncilor, şi noile impozite pentru firmele din energie şi comunicaţii ar urma să oprească scoaterea banilor din ţară. Aceasta este una dintre explicaţiile oficiale ale Guvernului. Experţii au calculat că, în timp ce vorbeşte despre cum lasă multinaţionalele ţara fără bani, statul pierde miliarde de lei în urma propriilor decizii.

Suntem abia la începutul anului şi semnalele dinspre economia nu sunt tocmai bune. Se tot adună studii şi analize care arată cum deciziile guvernului se întorc tocmai împotriva statului. Prima dată am văzut efectele pe care le vor avea scutirile fiscale pentru cei din construcţii. Salariile mai mari se vor vedea în consum, dar vor duce la încasări mai mici din taxarea muncii. Evident, statul speră că cele două se vor compensa.

Consiliul Fiscal a calculat că statul a pierdut între 1,5 până la 2 miliarde de lei prin ridicarea pragului până la care se poate plăti un impozit pe cifra de afaceri de 1 sau 3%, în funcţie de numărul de angajaţi.

Anul trecut a fost urcat la un milion de euro, de la doar 65.000 de euro, cât era în urmă cu patru ani. Efectul imediat? Încasări mai mici din impozitul pe profit.

Gândirea statului a fost că scade impozitul pe măsură ce firma are mai mulţi angajaţi. Dar, în acelaşi timp, statul a luat mai multe măsuri, după care a devenit tot mai scump să ai angajaţi. Chiar şi în acest an, schimbările fiscale reprezintă principala provocare pentru oamenii de afaceri.

Specialiştii sunt de părere că modificarile de acum vor avea un impact mult mai mare faţă de cele din 2018, investitorii străini se vor orienta spre alte state, iar companiile care sunt deja pe piaţă nu îşi mai fac planuri de dezvoltare.

Citește și

Puși de fugă de criza forței de muncă, antreprenorii români au descoperit țara din Europa în care afacerile lor prosperă

A doua „revoluție fiscală” trimite banii investitorilor în Bulgaria

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ultima amnistie fiscală a adus la bugetul statului venituri semnificativ mai mari decât cele din 2015 și 2020

Economistul Cristian Păun, despre o știre „pe surse”: „Cică nu cresc taxele! Se unesc contribuţia la sănătate cu impozitul pe venit”

Consultant economic: Intrarea României în Schengen oferă o „gură de oxigen” nesperată pentru economie

Ciolacu, întrebat despre planul de măsuri pentru reducerea deficitului: Nu l-am prezentat încă în Coaliţie. Nu vor fi taxe noi

Partenerii noștri