Live

Compania germană care cumpără o parte din acţiunile Blue Air

Data publicării:
Foto: Blue Air/ Facebook

Compania germană Zeitfracht cumpără o parte din acţiunile companiei româneşti low-cost Blue Air. Tranzacţia face parte din eforturile grupului german de a-şi extinde operaţiunile şi pe piaţa transportului aerian de pasageri.

Planul de cumpărare a acţiunilor a fost lansat luna aceasta, iar germanii doresc o colaborare şi nu o preluare integrală a companiei aeriene. Blue Air şi-a schimbat forma juridică în vara anului trecut, atunci când a devenit societate pe acţiuni, la un an şi jumătate după ce directorul companiei a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

De anul trecut, Blue Air este partenerul strategic al grupului pe piaţa din Germania, unde operează la Hamburg, Koln, Munchen şi Stuttgart. Acum germanii vor să se extindă la rândul lor pe piaţa din România şi intenţionează să cumpere o parte din acţiunile companiei româneşti Blue Air, informaţie apărută şi în presa germană.

Nici Zeitfracht nu este la primul pas pe piaţa aviatică. Germanii au cumpărat în 2017 compania aeriană WDL Aviation, axată pe transportul de marfă. WDL a operat curse pentru giganţi precum British Airways şi Air France. Însă acum, grupul german vor să intre şi pe piaţa transportului de pasageri. Cum BlueAir, cel mai mare transportator aerian român, a devenit anul trecut societate pe acţiuni, acest lucru le-a provocat interesul germanilor de la Zeitfracht. Planul de cumpărare a acţiunilor a fost lansat luna aceasta, grupul german dorind dobândirea controlului în comun, nu preluarea integrală a companiei.

Toamna trecută compania românească şi-a mărit portofoliul prin achiziţia operatorului de stat AirMoldova, pentru 2,5 milioane de euro. O mutare strategică având în vedere că AirMoldova este cel mai mare operator aerian de pe piaţa moldovenească, deţinând aproximativ jumătate din transporturile aeriene de pasageri.

Pentru 2018, Blue Air estimează peste 5, 5 milioane de pasageri şi o cifră de afaceri de 460 de milioane de euro.

Blue Air a fost înființată în 2004 dar a avut un parcurs cu goluri de aer. Afacerea BlueAir a fost lansată de Nelu Iordache, condamnat la sfârşitul lui 2017 la 6 ani şi trei luni de închisoare. Omul de afaceri a fost acuzat că a deturnat fondurile europene pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, dosar în care s-a înregistrat un prejudiciu de un miliard 200 de mii de lei. Fostul director al BlueAir a fost acuzat de schimbarea destinației fondurilor europene, iar, potrivit procurorilor, acesta ar fi folosit banii pentru achiziţia de terenuri, după ce şi-a obligat o parte dintre angajaţi să semneze mai multe facturi false. În plus, Nelu Iordache a fost acuzat în 2016 şi pentru păgubirea Companiei de Drumuri cu aproape 7 milioane de euro.

În 2013, Blue Air a fost preluată de oameni din companie pentru 6 milioane de lei, plus asumarea unor obligaţii. Firma care devenea proprietară fusese înfiinaţă cu foarte puţin timp înainte de parafarea tranzacţiei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

(P) Cripto pentru începători: Sfaturi de investiții pentru cei care au primul contact cu lumea activelor digitale

Scholz consideră Ucraina „viitoare membră UE” și îndeamnă companiile germane să investească în țara aflată în război

Eric Trump promite un „zid foarte mare” între afacerile familiei și guvernul SUA. Ce spune fiul președintelui ales despre Bitcoin

Un oficial de top NATO le-a cerut oamenilor de afaceri să se pregătească pentru un „scenariu de război”

Partenerii noștri