Căderea Bursei de Valori București a depășit 11%. A pierdut tot avansul din acest an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis ziua de tranzacţionare cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, 11,21%. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, şi OMV Petrom, -12,97%, s-au numărat printre marii pierzători ai zilei, potrivit news.ro.
ACTUALIZARE 19.11. Bursa a închis în scădere cu 11,21%.
ACTUALIZARE 14:20. Indicele BET a ajuns la 11,83%, pierzând practic tot avansul înregistrat în acest an. SIF Banat Crişana este la -14,98%, iar OMV Petrom la -13,5%. Cea mai mare scădere o înregistrează Banca Transilvania, -17,62%.
Cele mai mari scăderi le-au înregistrat Banca Transilvania, -17,62%, SIF Banat Crişana, -14,98%, Oltchim, -14,89%, BRD, -14,82%, Patria Bank, -14,61%, OMV Petrom, -13,54%, Electrica, -13,51%, Electroputere, -12,5% şi Alro, -11,5%.
ACTUALIZARE 13:20. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) continuă să scadă, iar minusul indicelui BET a depăşit pragul de 10%. Mai multe bănci şi companii din energie sunt pe roşu, iar Banca Transilvania înregistra un minus de peste 14%
ACTUALIZARE 12:30. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) continuă să scadă miercuri, scăderea depăşind pragul de 8%. Mai multe companii din energie sunt pe roşu, iar OMV Petrom înregistra o scădere de peste 9%.
Au apărut și primele efecte ale anunțului privind taxarea suplimentară a băncilor, companiilor din energie și telecom.
Așa cum era de așteptat, Bursa de la București s-a deschis în urmă cu puțin timp iar căderile sunt unele record pentru anul acesta. Indicele acțiunilor blue-chip se prăbușește cu rapiditate, acum are o pierdere de 7,5 la sută.
Companiile cu cele mai mari scăderi sunt Banca Transilvania și grupul bancar BRD Societe General care coboară cu 14,9 respectiv 10,2 procente. Mai apoi, Romgaz și OMV Petrom au pierderi de aproximativ 5 procente.
Marți seară, Eugen Teodorovici a anunțat că băncile vor fi taxate diferențiat, în funcție de ROBOR. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai mari vor fi taxele.
De asemenea, participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.
Urmăriți în video de mai jos explicațiile lui Cosmin Gheorghiu, consultant de investiții, și Adrian Bența, consultant fiscal.
Statul la stat. Cum blochează un antrenor de dezvoltare personală reformarea unei agenții naționale, deși nu ocupă postul de funcționar
Claudiu Năsui își apără decizia de a aduce în Ministerul Economiei o femeie acuzată că a colaborat cu Securitatea: „Și?”
Bursa de la Bucureşti a ajuns la un maxim istoric
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Principalele măsuri anunțate de ministrul de Finanțe
- Plafonarea prețului la gaze pentru o perioadă de trei ani: limitare la 68 de lei megawatt/oră
- În cazul Pilonului II de pensii: fondurile pot investi în parteneriate public-private; comisionul de administrare scade de la 2,5% la 1%; al doilea comision de 0.05% din active se modifică în funcție de performanța fondului; o persoană se poate retrage, dar nu mai devreme de 5 ani, iar în momentul în care se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată activele se transferă cu un comision de retragere de 2% din aceste active
- Taxa pe viciu va merge direct în bugetul de stat, iar de aici va fi redirecționată către sănătate, cultură, etc.
- Fondul de dezvoltare și investiții va avea o valoare de 10 miliarde de euro. Pot fi finanțate proiecte vizând domeniile de sănătate, educație, apă - canalizare, rețele energie electrică și gaz, transport - drumuri, Cultură, infrastructură sportivă. Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două proiecte în același timp. Pot aplica și universitățile
- Fondul de finanțare a parteneriatelor public-private, la nivelul SGG, la Comisia Națională de Prognoză de unde se fac finanțările către instituțiile publice care intră în aceste proiecte.
- Programul privind stațiunile balneare, finanțat din bugetul SGG, prin bugetul Comisiei de Prognoză, alocare bugetare de aproximativ 310 milioane de lei în 2019. Plafonul maxim va fi de 200.000 de euro pe proiect.
- Programul gROwth: construcția a 1.000 de grădinițe. Alocările bugetare vor fi de până la 500.000 de euro.
- Punctul de pensie crește la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019. Indemnizația socială va fi de la 1 septembrie de 704 lei
- În sectorul de educație salariul va crește de la 1 septembrie 2020 cu ce era prevăzut în legea salarizării pentru 2022.
- În sectorul construcțiilor vor fi reduse contribuțiile sociale ale salariaților cu 3,75%.
- Va continua oferirea voucherelor de vacanță pentru personalul bugetar, la nivelul 1.450 lei, adică la vechiul salariu minim, nu cel majorat de la 1 ianuarie 2019.
- Ministrul de Finanțe poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament pentru ordonatorii de credite finanțați integral de la bugetul de stat, poate să modifice limitele în cazuri deosebite.
- La companiile de stat, acestea vor vira în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din sumele pentru investițiile care au rămas nerealizate.
- Începând de la 1 ianuarie 2019 se va plafona preţul la gazele naturale la 68 lei/MWh. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022.
- Proiectele europene urmează să fie în sarcina şi la decizia autorităţilor de management, acestea urmând a spune da sau nu pe contractele de atribuire.
Sursa: Banii în mișcare/Digi24; News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News