BANII ÎN MIȘCARE. Platina, șansa amatorilor de chilipiruri
Cotația aurului alb este la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, iar asta reprezintă o oportunitate pentru investitorii care caută chilipiruri, spun specialiştii din piaţă.
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Gigi Becali spune că PNL și AUR au o înțelegere pentru turul doi al prezidențialelor
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Cozi de zeci de oameni pentru înscrierea cu buletinul la „Planul Simion”
George Simion despre listele de semnături: Nu este posibil să strângi cinstit 100.000 de semnături
Primarul din Gorj care îl iubește pe Putin ar fi lovit cu mașina o tânără
George Simion și Mihail Neamțu i-au cerut lui Gigi Becali 500.000 de euro pentru europarlamentare
Candidata AUR la primăria Buzău se retrage cu scandal
România vrea locuri de muncă și energie ieftină din proiectul centralei nucleare Doicești
Platina este o resursă limitată și presupune costuri de producţie mai mari decât aurul. În plus, tensiunile comerciale Statele Unite - China, unul dintre cei mai mari consumatori de platină și paladiu, va influența în mod cert prețul metalului prețios.
Analiștii piețelor de mărfuri spun că platina, care acum se tranzacționează sub valoarea aurului și a paladiului, este atractivă din punct de vedere al prețului, deoarece în trecut platina era cel mai valoros dintre aceste metale.
Cotația metalelor prețioase - futures
cotație uncie/ variație
Platina (Oct. 2018) 830,70 dolari +0,14%
Aur (Aug. 2018) 1.230,70 dolari -0,03%
Paladiu (Sep. 2018) 882,80 dolari -0,69%>
Pe piața de futures prețul platinei este cu 33 la sută sub cel al aurului și cu aproximativ 8 procente sub prețul metalului-frate, paladiul.
De la începutul anului, prețul platinei a scăzut cu 13 la sută, în vreme ce cotația paladiului s-a depreciat cu 12 procente. Specialiștii sunt de părere că ambele au fost infuențate negativ de tensiunile comerciale și de perspectiva adoptării mașinilor electrice pe scară mai largă. Ceea ce ar însemna o diminuare a cererii acestor metale care intră în compoziția catalizatoarelor ce scad emisiile poluante ale mașinilor cu motoare diesel și pe benzină.
De asemenea, un război comercial cu China, unul dintre cei mai mari consumatori de platină și paladiu, ar influența în mod cert prețul acestor metale.
Chris Gaffney, președintele pentru piețe globale la TIAA Bank, spune: „Cred că platina oferă o valoare mai bună decât aurul în acest moment. Emergența unei clase de mijloc, atât în China, cât și în India, va continua să susțină sectorul automobilelor, iar cererea pentru platină ar trebui să crească, în special dacă sau când vom vedea producătorii că schimbă paladiul cu platina pentru controlul poluării. Platina este un catalizator mai bun în multe aplicații de control al poluării”.
De asemenea, platina este mai dificil de extras și mai scump de produs decât aurul. Totodată este și de 20 de ori mai rară decât metalul galben.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News