Banca Centrală Europeană: UE să identifice poluatorii pentru a sprijini investițiile în economia verde
Uniunea Europeană ar trebui să identifice companiile care dăunează mediului înconjurător, astfel încât băncile și managerii de active să poată face față mai bine riscurilor provenite din schimbarea climatică, potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), citată de Bloomberg.
BCE susține ideea controversată într-un document înaintat Comisiei Europene, prin care vrea să obțină informații despre cum să avanseze în crearea unui sistem financiar „verde”. Blocul comunitar s-a concentrat până acum doar pe identificarea activităților sustenabile, ceea ce înseamnă că autoritățile și firmele financiare rămân cu un gol de informații, potrivit instituției bazate în Frankfurt.
„Atât băncile cât și autoritățile de supraveghere se confruntă momentan cu problema absenței unei definiții comune a activităților maro, pentru a ajuta în construcția unei infrastructuri de evaluare a riscului”, a precizat BCE.
Chiar Banca Centrală a atras critici pentru că achiziționa bonduri ale afacerilor legate de combustibilii fosili. Anul trecut, președinta instituției, Christine Lagarde, a promis să prioritizeze problemele legate de ecologie într-o evaluare strategică, însă acea regândire a politicii extinse a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.
Ideea de a crea o listă a activităților „maro” a fost discutată ca parte a planului UE de a defini investițiile sustenabile. În timp ce mulți experți sprijină această abordare, unele companii se tem că ar putea fi penalizate și să ducă la vânzări de active.
UE vrea să devină neutră din punct de vedere al impactului climatic, până la mijlocul secolului, din dorința de a conduce lupta împotriva încălzirii globale. Tranziția va afecta fiecare sector economic, de la energie la transport și construcții.
În documentul transmis Comisiei, BCE a căutat să gestioneze așteptările despre cât de mult din sistemul financiar poate contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Sectorul poate juca doar „un rol de sprijin” într-un cadru de lucru general prin stabilirea stimulentelor potrivite, inclusiv prin măsuri fiscale precum taxarea emisiilor de carbon, a precizat instituția.
Redactor: Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News