Live

Aproape jumătate din toți banii murdari ai lumii trec prin Londra și teritoriile britanice de peste mări

Data publicării:
Banii murdari sunt de multe ori furați din Africa de afaceriști corupți, politicieni necinstiți și diverși lideri războinici, potrivit ministrului adjunct de externe al Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Aproape jumătate din banii murdari din toată lumea trec prin băncile din Londra și teritoriile britanice de peste mări, a anunțat ministrul adjunct de externe al Regatului Unit, potrivit The Guardian.

Andrew Mitchell a precizat că dependențele Coroanei și teritoriile britanice de peste mări trebuie să facă eforturi mai mari pentru a fi în conformitate cu legile Regatului Unit privind înființarea de registre publice prin care adevărații beneficiari ai fondurilor din așa-numitele „paradisuri fiscale” să fie dezvăluiți.

„În privința problemei banilor murdari, este important să recunoaștem că Britania este interesată de acest subiect. Potrivit unor estimări, 40% din banii spălați în toată lumea - aceștia sunt bani de multe ori furați din Africa și de la africani de afaceriști corupți, politicieni necinstiți și lideri războinici și așa mai departe - 40% din acei bani vin prin Londra și teritoriile de peste mări și dependențele Coroanei”, a declarat Mitchell.

Oficialul britanic a adăugat că teritoriile britanice de peste mări și dependențele Coroanei - insulele Jersey și Guernsey din Canalul Mânecii și insula Man din Marea Irlandei - „nu au făcut încă atât cât ar trebui să facă”.

„Dacă aceste teritorii de peste mări și dependențe ale Coroanei vor să aibă regele nostru și steagul nostru, atunci trebuie și să accepte valorile noastre, de aceea suntem atât de motivați să ne asigurăm că banii murdari nu pot intra și ieși pe acolo”, a precizat Mitchell.

De când David Cameron, fostul premier britanic și actual ministru de externe, și-a dat demisia în 2016 de la conducerea guvernului, atenția acordată luptei anticorupție în teritoriile britanice de peste mări s-a evaporat.

Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman nu au introdus încă registre publice și se folosesc acum de hotărâri ale Curții Europene de Justiție pentru a restricționa accesul la aceste registre, pe motiv că ar încălca drepturile omului.

Guvernul din Insulele Cayman a declarat mai apoi că lucrează la un cadru legal prin care accesul la aceste registre va fi disponibil în situații legate de combaterea spălării de bani și a finanțării terorismului.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Visul unei noi Atlantide: Un milionar misterios finanțează dezvoltarea primei „așezări umane permanente” în adâncul oceanului

Un judecător britanic a făcut public numele unui donator de spermă care a făcut 180 de copii. „Femeile par o marfă pentru el”

230 de imigranți au fost salvați pe mare în timp ce încercau să ajungă în Marea Britanie, în timp ce alți doi au fost găsiți morți

Părinții care au dat în judecată TikTok pentru decesele copiilor spun că platforma „nu are compasiune”. „Cum pot dormi noaptea?”

Partenerii noștri