Virusul pestei porcine în Teleorman. Daea: „Îmi pun semne de întrebare dacă a fost pus intenționat”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, joi, că se întreabă dacă pesta porcină africană a fost declanşată intenţionat, în condiţiile în care virusul a ajuns şi în judeţul Teleorman.
Reacţia ministrului a venit în contextul în care fiul liderului PSD Liviu Dragnea, Valentin Ştefan Dragnea, deţine o fermă de porci în judeţul Teleorman, scrie News.ro.
Primul caz de pestă porcină africană a fost confirmat marţi în judeţul Teleorman, virusul fiind descoperit la un porc mort, aruncat lângă o pădure. Joi, Daea a spus că autorităţile trebuie să cerceteze acest caz pentru a vedea dacă este vorba despre o acţiune premeditată.
„Eu spun clar că îmi pun semne de întrebare dacă a fost intenţionat, dacă e o nesăbuinţă a cuiva. Organele abilitate vor stabili care e situaţia. Eu îmi pun semne de întrebare şi toţi ne punem semne de întrebare cum pot să ajungă două cadavre în pădure pur şi simplu. Iată de ce autoritatea sanitar-veterinară a solicitat Direcţiei Sanitar-Veterinare din Teleorman să ia măsurile care se impun, să ceară sprijinul organelor abilitate pentru a vedea despre ce este vorba. Nu ne putem juca cu asemenea situaţie. (...) Trebuie să înţeleagă toţi că e boală extrem de periculoasă”, a spus Petre Daea, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman au anunţat marţi că doi porci au fost găsiţi morţi în apropierea pădurii din localitatea Slobozia Mândra, iar autorităţile au recolat probe de la cadavre.
Ulterior, analizele au confirmat că unul dintre cei doi porci avea virusul peste porcine africane, iar cele două cadavre au fost îngropate.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţase, săptămâna trecută, că au fost confirmate aproape o mie de focare de pestă porcină africană în 246 de localităţi din 13 judeţe.
Mai mult, Newsweek România scrie că primul caz de pestă porcină africană din județul Teleorman a fost ținut la secret timp de două săptămâni de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare (DSV), deși legislația europeană și națională îi obligă să raporteze imediat toate cazurile suspecte. Directorul DSV Teleorman, Iulian Ianculescu, a spus, citat de Newsweek.ro, că nu a raportat cazul pentru a nu crea un „dezavantaj la județ". Ce înseamnă, însă, "dezavantaj la județ", Ianculescu nu a vrut să explice, mai notează Newsweek. Dezvăluirea completă - AICI.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News