Live

Viespile asiatice ucid albinele din Europa. Eurodeputații italieni solicită măsuri urgente la Comisia Europeană

Data actualizării: Data publicării:
Încălzirea globală favorizează răspândirea viespiei asiatice (vespa velutina) în centrul și nordul Europei. Sursa foto: Profimedia Images

„Prădătorii voraci” amenință producția de miere și prezintă un risc pentru biodiversitatea europeană. Eurodeputații italieni solicită Comisiei Europene să extermine viespile asiatice, care se răspândesc în unele țări ale UE și ucid albinele, transmite The Guardian.

Viespile cu picioare galbene, originare din Asia de Sud-Est, au fost identificate pentru prima dată pe continentul european acum două decenii, ajungând în Franța înainte de a se răspândi în Spania, Belgia, Olanda, Portugalia și Italia, unde, o dată ce au pătruns, în 2012, fac ravagii în regiunile nordice ale ţării.

A existat, de asemenea, o creștere bruscă a speciilor invazive în Marea Britanie anul trecut.

Albinele sunt vitale pentru menținerea unui ecosistem sănătos

Unsprezece europarlamentari din Forza Italia au cerut Comisiei să elaboreze „măsuri specifice de combatere a răspândirii insectei prin finanțarea sistemelor de control cu resursele UE”.

Vespa velutina

Vespa velutina, cunoscută și sub denumirea de viespe cu picioare galbene sau viespe prădătoare asiatică, este o specie de viespi indigenă din Asia de Sud-Est și este un „prădător vorace”, cu capacitatea de a ucide până la 30 de albine pe zi, a declarat europarlamentarul Salvatore De Meo pentru Il Messaggero.

„Din 2004, acest lucru a provocat o scădere semnificativă a populației de albine în unele țări ale UE”, a spus el.

„Acest fenomen pune în pericol polenizatorii tradiționali, în special albinele de care depinde producția de miere italiană de înaltă calitate și riscă să ne afecteze biodiversitatea”, a mai subliniat acesta.

Cum au pătruns viespile asiatice în Europa

Se crede că viespile asiatice au intrat în Europa prin portul Bordeaux în 2004 într-un container care conținea ceramică importată din China. Fenomenul costă economia franceză aproximativ 30,8 milioane de euro pe an, în timp ce insectele au cauzat o scădere cu 35% a producției de miere și în Portugalia în ultimii ani.

În Italia, insectele au fost identificate pentru prima dată în Liguria, înainte de a se răspândi în Piemont, Toscana și, mai recent, în Emilia-Romagna și Veneto. Nu este clar cât de mult au afectat vespiile asiatice până acum producția de miere la nivel național, dar pierderile în Liguria au fost estimate la 50%, în timp ce apicultorii din Toscana și Veneto trag un semnal de alarmă.

Ce spune un apicultor din Italia

„Suntem îngrijorați”, a spus Michele Meridio, președintele asociației apicultorilor din Veneto.

Meridio a spus că viespile asiatice sunt insecte diferite de viespea orientală: „O viespe orientală ar putea ataca un singur stup, în timp ce o viespe asiatică atacă mai mulți stupi în același timp”, a explicat el. „Aceste insecte asiatice ucid albinele cu o viteză atât de incredibilă – dezmembrându-le și aducând rămășițele înapoi în propriile cuiburi pentru a-și hrăni puii – încât albinele nu mai părăsesc stupii.”

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Membrii europeni ai NATO trebuie să se pregătească de investiții militare masive. „Dimensiunea amenințării nu mai poate fi ignorată”

Partenerii noștri