Live

Video&Foto Temperaturile de vară din octombrie schimbă agricultura în România: pepeni de toamnă în piețe

Data publicării:
Galben, roșu, mai copt sau cu mai puțini sâmburi, pepenii cresc și când vremea este mai rece. Sursa foto: Mihai Vălușescu (Digi24)

Temperaturile de vară din octombrie schimbă agricultura în România. Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării. Astfel că în curând, pe lângă nuci, gutui și mere, pe tarabe vom avea și pepeni de toamnă.

Pepenele verde, cu sâmburi sau fără, se culege din ce în ce mai târziu în vestul țării, așa că românii se pot bucura de acest delicios fruct și la vremea aceasta.

"Chiar dacă este luna octombrie, iar temperaturile nu sunt atât de prietenoase, pe câmpurile din vestul țării încă se cultivă și se culege pepenele verde sau lubeniță. Temperaturile din ultimele săptămâni au fost prietenoase, ceea ce a făcut posibil această imagine", transmite Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

Familia lui Adrian cultivă pepeni de-o viață, însă anul acesta schimbările climatice au adus modificări în perioada de recoltare.

"Până la sfârșitul lunii septembrie am recoltat în fiecare an, dar anul ăsta ne-am întins și în luna octombrie", spune Adrian Jijie, agricultor.

Galben, roșu, mai copt sau cu mai puțini sâmburi, pepenii cresc și când vremea este mai rece.

"- Aici avem un pepene cu miezul galben.
- Ce fain e sunetul.
- Foarte apreciat de consumatorul final și de copii, mai ales"

Vremea extrem de călduroasă din timpul verii a ajutat pepenii să fie foarte gustoși.

"Soiul meu preferat este Mirsini, dar o să vă arăt acum Cașmira, o lubeniță cu mai puțini sâmburi care se prezintă foarte bine, o lubeniță foarte productivă: oferă între 40 și 100 de tone la hectar, depinde câte recoltări se pot face într-un an la ea", povestește Adrian Jijie.

"Nu doar iubitorii de pepene verde s-au bucurat de fructe până toamna târziu, acum la mare căutare, mai ales printre gospodine, sunt lubenițele speciale pentru murat", transmite Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

Agricultorii speră la producții și mai bune.

"Condițiile sunt, să spunem, așa aproape spre ideal: să avem și umiditate în sol, să avem și temperatură și să se poată inființa în bune condiții noile culturi", explică Florin Imbrea, decan al Facultății de Agricultură din Timișoara.

România este printre campioanele Europei la producția de pepeni. Datele arată că la noi s-au cultivat anual peste 200 de mii de bucăți de pepene verde și galben.

reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Discuția pe care Gigi Becali a avut-o cu soția sa aproape de miezul nopții: ”Vezi, prostiile astea pot să ne coste”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Seceta a afectat producția de castane românești, așa că piețele sunt invadate de cele din import. Cu cât se vinde kilogramul

Castanii din Buzău au înflorit pentru a doua oară în acest an. O anomalie: „Arborii şi-au pierdut oarecum calendarul”

Guvernul alocă bani suplimentari pentru fermieri. Ciolacu anunță noi fonduri și pentru autostrăzile Moldovei și Transilvaniei

Nicușor Dan, precizări despre scumpirea gigacaloriei în București. Cât ne va costa căldura la iarnă 

Partenerii noștri