Live

Soluția pentru cei care suferă de diabet tip 2: Un nou tip de orez cu indice glicemic scăzut și mai multe proteine 

Data publicării:
Oamenii de știință din Filipine au creat o nouă varietate de orez. Sursa foto: Profimedia Images

O varietate mai sănătoasă de orez ar putea contracara diabetul de tip 2, spun oamenii de știință filipinezi. Cercetătorii dezvoltă cereale cu indice glicemic mai scăzut și mai multe proteine, care „ar putea avea un impact mare mai ales în Asia și Africa”, scrie The Guardian.

Peste 537 de milioane de adulți din întreaga lume trăiesc cu această boală cronică – un număr care este de așteptat să crească la 783 de milioane până în 2045. Excesul de greutate, genetica și lipsa de exerciții fizice contribuie la apariția diabetului de tip 2, care este cea mai comună formă. Tipul 2 apare atunci când pancreasul nu reușește să producă suficient hormon de insulină, lăsând prea multă glucoză în sânge, iar celulele dezvoltă o rezistență la insulină.

Prevalența globală a diabetului este în creștere și devine un motiv de îngrijorare tot mai mare. Este mare în țările cu venituri mari de câteva decenii, dar din ce în ce mai mult asistăm la creșteri rapide și în țările cu venituri mici și medii”, spune Lindsey Smith Taillie, epidemiolog nutrițional și profesor la Universitatea din Carolina de Nord.

Peste 60% dintre persoanele cu diabet zaharat trăiesc în Asia

Peste 90% din orezul mondial este produs și consumat în regiunea Asia-Pacific. Orezul alb are un indice glicemic ridicat, ceea ce poate cauza creșteri ale cantității de zahăr din sânge. Cercetările arată o legătură între consumul substanțial de orez și bolile netransmisibile, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

O descoperire a cercetătorilor de la Institutul Internațional de Cercetare a Orezului (IRRI) din orașul filipinez Los Baños – care a lucrat cu Universitatea din California, Institutul Max Planck de Fiziologie Moleculară a Plantelor din Germania și Centrul de Biologie a Sistemelor de Plante din Bulgaria – ar putea ajuta la abordarea acestei probleme.

Folosind banca extinsă de gene de orez a IRRI, cea mai mare din lume, cercetătorii au analizat 380 de mostre de semințe pe parcursul a 10 ani pentru a identifica gene și markeri cu un indice glicemic mai scăzut și un conținut mai mare de proteine. Apoi le-au combinat în „linii consangvinizate”, creând ceea ce IRRI a numit o opțiune de orez mai sănătoasă și prietenoasă cu diabetul.

Ne-am gândit că dacă am putea veni cu o dietă cu proprietăți cu indice glicemic scăzut [și] aceasta ar putea fi considerată mai sănătoasă, nu numai pentru acei subiecți care sunt diabetici și pre-diabetici, atunci ar putea fi o intervenție foarte bună pentru a contracara incidența în creștere [a diabetului]”, a declarat dr. Nese Sreenivasulu, principalul om de știință la centrul de nutriție și calitate a cerealelor din cadrul IRRI.

Acest lucru ar putea avea un impact mare în Asia, precum și în Africa, printre țările consumatoare de orez”, a spus el.

India și Filipine vor începe cultivarea de noi soiuri de orez

Orezul nu a fost încă cultivat în afara laboratoarelor IRRI, dar Sreenivasulu a spus că planul este de a începe cultivarea noilor soiuri în India și Filipine, ca parte a misiunii IRRI de a combate sărăcia și foametea în țările în care orezul este alimentul de bază. În 2021, a ajutat la dezvoltarea orezului auriu, care a fost modificat pentru a atenua deficiențele de vitamina A.

Dar Taillie a avertizat că băuturile dulci și alimentele ultraprocesate sunt adevăratele riscuri de diabet, mai degrabă decât orezul. „În general, orezul nu este principala cauză de îngrijorare atunci când ne gândim la probleme precum diabetul de tip 2”, a spus ea.

Pentru persoanele care trăiesc deja cu diabet și doresc să poată include orezul în dieta lor și sunt conștiincioși în ceea ce privește reducerea carbohidraților, poate că ar putea fi relevant, dar cu siguranță nu ne va ajuta să rezolvăm criza diabetului global de tip 2”, a spus Taillie.

În schimb, ea consideră că țările ar trebui să se concentreze pe impunerea de taxe pe băuturile îndulcite cu zahăr și pe alimentele ultraprocesate și pe aplicarea unor etichete de avertizare mai bune pe ambalaje.

Apelul la acțiune este că avem nevoie de un set cuprinzător de politici care să asigure că toți oamenii au acces la alimente sănătoase și că reducem marketingul, promovarea și vânzarea zahărului care nu cruță pe nimeni”, a mai precizat aceasta.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani. Culturile de toamnă și livezile și-au revenit spectaculos

Aproape tot guvernul sud-coreean se oferă să demisioneze după tentativa eșuată a președintelui de a impune legea marțială

Fenomene meteo extreme în Indonezia: zeci de morți și victime prinse sub dărâmături. Alte țări afectate de inundații

Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete. „Nu s-au făcut cerealele, o ducem rău”

Partenerii noștri