Live

România, campioană la creșterea producției agricole, dar și la scumpirea pâinii

Data publicării:

Producția de cereale a României a înregistrat anul trecut o creștere de 17,9% comparativ cu anul precedent, peste a doua clasată, respectiv Estonia care a înregistrat 16,1%, și mult peste media UE de 3,6%.

Performanțele globale care iau în considerare și producția animalieră și serviciile agricole au fost bune, respectiv 13,2% însă sub cele ale Estoniei (18,2%) și Irlandei (13,6%). Performanțele României au fost trase în jos de componenta „servicii secundare din agricultură” care a inregistrat o scădere de 7,2%, potrivit datelor furnizate vineri de oficiul european de statistică, Eurostat.

În aproape toate statele membre ale UE, valoarea producției agricole a crescut în 2017. Cea mai mare creștere, în relativă a înregistrat în Estonia (+ 18,2%), înaintea Irlandei (+ 13,6%), României (+ 13,2%), Regatului Unit (+ 12,6%) și Polonia (+ 11,1%).

Valoarea producției agricole a scăzut în Slovenia (-4,7%) și Malta (-3,1%) și a rămas stabilă în Croația și Slovacia.

Cu o producție agricolă de 17,5 miliarde euro, România s-a clasat anul trecut pe a opta poziție, în urma Poloniei (24,9 miliarde euro), țară care la rândul ei a avut jumătate din producția Germaniei, prima clasată.

Cu toate rezultatele bune cauze de scumpire a pâinii se găsesc în România. Dacă cerealele nu se scumpesc, crește prețul gazelor, electricității, serviciilor de transport.

Pâinea se va scumpi cu câteva procente începând chiar din această lună, din cauza majorării tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar şi al costurilor cu materia primă şi forţa de muncă, susţin producătorii din industria de morărit şi panificaţie, spunea la începutul acestei luni, Aurel Popescu, președintele patronatului ROMPAN.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Eurostat: România și Cipru au cele mai mici creșteri la producția agricolă din Uniunea Europeană, în 2022

Producţia de cereale a României a scăzut cu o treime anul trecut. Recoltă cu 9 milioane de tone mai mică decât în 2021 (INS)

Ciolacu: Când intrăm în magazin, în primul rând să punem mâna pe produsele româneşti

Petre Daea, despre știrile privind culturile de floarea soarelui: „Și copiii în pântece se sperie”

Partenerii noștri