Live

O comună din România asigură un sfert din producția de tutun a României

Data actualizării: Data publicării:

O comună din Dolj asigură un sfert din producția de tutun a României. Fermierii sunt atrași de subvenția de două mii de euro pe hectar pe care le-o dă statul. Se plâng însă că sunt la mâna intermediarilor care le oferă chiar și sub doi lei pe kilogram. De la procesatori către fabricanții de țigarete tutunul pleacă însă cu 6-7 euro pe kilogram.

Dacă înainte de 1989 aproape că nu exista familie care să nu cultive tutun, astăzi doar 1 la sută din terenurile din Dolj sunt cultivate cu această plantă. Comuna Bratovoești are cea mai mare suprafață - 230 de hectare.

Marian Oprea este unul dintre fermierii care a decis să dezvolte o afacere cu tutun. Anul acesta a plantat 16 hectare, iar jumătate din muncă o face cu utilaje performante. Mai puțin culesul care acum este în plin sezon.

Marian Oprea, cultivator tutun: Nu poți să duci tutunul uscat afară, să plouă pe el, să fie uscat cât de cât bine.

Din câmp, tutunul pleacă în curte unde este pregătit pentru uscat. Opt tone vor ajunge la un procesator grec care plătește 0,80 euro pentru tutunul de cea mai proastă calitate.

Marian Oprea, fermier: Dacă duc la procesator ăștia 8 tone, eu zic că 5 lei/kg... sunt undeva la 400 milioane.

50 de localnici din Bratovoești au cultivat anul acesta tutun. Oamenii sunt atrași de subvenția mare pe care o primesc. Mihăiță Dincă a pus 24 de hectare pentru care va primi aproximativ 48 de mii de euro subvenție. Banii aceștia sunt singurul avantaj. Pe piață, intermediarii plătesc foarte puțini bani.

Mihăiță Dincă, cultivator tutun: De la un 1,50 lei în sus. De obicei ni-l bagă pe tot la a patra categorie - 1,50 - 1,60 lei. Deci, nu prea scoatem nimic.

Oamenii se plâng că e foarte greu să poată vinde tutunul direct fabricanților de țigări pentru a scăpa de intermediarii care le dau bani puțini. Autoritățile caută acum soluții.

Ion Oancea, primarul comunei Bratovoești: Ne trebuie acele utilaje de primă mână de procesare pentru a putea procesa tutunul și a-l da la un producător.

În România au fost cultivate anul acesta aproximativ o mie de hectare cu tutun.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fiul miliardarului Warren Buffett ajută Ucraina să-și demineze terenurile agricole. Ministrul Economiei: „Batem la fiecare uşă”

Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut. „Încercăm să căutam cât mai ieftin”

Cum au ajutat țigările, ciocolata și pizza la combaterea unei epidemii de tuberculoză (BBC)

Cum e întâmpinată Legea Mărarului în sate: „Făcuse toate legile din lume, le dăduse pe toate bune, rămăsese asta nefăcută. Nu e corect”

Partenerii noștri