Legumele românești, la preț dublu față de anul trecut. Motivul scumpirilor
Temperaturile mari, neobișnuite pentru finalul lui august și începutul lui septembrie, le dau mari bătăi de cap agricultorilor. În grădinile de la marginea oraşului Buzău, producătorii speră ca vremea să se răcorească. Ei spun că soarele puternic, în combinaţie cu seceta, distruge legumele.
Cum ajung legume din străinătate să fie vândute ca produse românești
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
-E prea arşiţă şi anunţă până pe 15, ne afectează şi pe noi, dar și marfa.
Ion Bragagiu cultivă de ani de zile varză şi ceapă la marginea oraşului Buzău. Dacă la ceapă producţia este acceptabilă, la varză sunt deja probleme mari.
Ion Bragagiu, legumicultor: Le ţine foarte mult pe loc, până nu se mai răcoreşte clima, merge foarte greu, varza este pusă în iunie, şi deja suntem în septembrie şi deja trebuia să fie făcută acuma mai durează, foarte cald, 30 şi ceva de grade.
La fel de slabă este şi recolta vecinului său, Dumitru Nancu. Omul spune că roşiile sunt compromise.
Dumitru Nancu, legumicultor: Sunt foarte proaste, din cauza timpului, mană, s-au stricat şi insecte în ele dăunători. Acuma nu avem ce să le mai facem.
Nu doar roşiile şi varza sunt afectate de lipsa de precipitaţii şi de temperaturile ridicate.
La fel de afectată de arşiţa din perioada aceasta este şi cultura de cartofi. Legumicultorii spun că pământul este atât de tare încât nu au cum să sape pentru a scoate producţia.
Specialiştii spun că multe dintre culturile de pe câmp sunt deja compromise, iar pagubele se vor resimți în prețurile de pe tarabe.
Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău: S-a pierdut foarte mult din ceea ce speram să recoltăm, arşiţa adus fenomenul de arsură solară, fructele s-au pătat, necrozează şi se strică, foarte multe legume nu vor putea fi valorificate datorită faptului că au fost arse de soare. Preţurile sunt semnificativ mai mari faţă de anul trecut, dacă anul recut în perioada asta vorbeam de 1 leu kilogramul de tomate, acum vorbimd e 2, 3 lei, ba chiar și mai mult în funcţie de destinaţie.
Foarte afectate sunt şi culturile de ardei din Buzău. Preţul unui kilogram a ajuns la 7 lei, dublu faţă de anul trecut.
Editor web: Alina Popescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News