Legumele românești, la preț dublu față de anul trecut. Motivul scumpirilor
Temperaturile mari, neobișnuite pentru finalul lui august și începutul lui septembrie, le dau mari bătăi de cap agricultorilor. În grădinile de la marginea oraşului Buzău, producătorii speră ca vremea să se răcorească. Ei spun că soarele puternic, în combinaţie cu seceta, distruge legumele.
Cum ajung legume din străinătate să fie vândute ca produse românești
Tarantula, noul animal de companie la modă printre români
Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
Un român a murit pe un şantier din Italia, după ce un zid s-a prăbuşit peste el
Suspiciuni de luare de mită: Procurorii DNA fac percheziții la Serviciul de Ambulanță Dolj și la Spitalul CFR Craiova
MAE: 22 de români, dispăruți după inundațiile catastrofale din Spania
Ce este o fermă de trolli, cum acționează și care este scopul lor
-E prea arşiţă şi anunţă până pe 15, ne afectează şi pe noi, dar și marfa.
Ion Bragagiu cultivă de ani de zile varză şi ceapă la marginea oraşului Buzău. Dacă la ceapă producţia este acceptabilă, la varză sunt deja probleme mari.
Ion Bragagiu, legumicultor: Le ţine foarte mult pe loc, până nu se mai răcoreşte clima, merge foarte greu, varza este pusă în iunie, şi deja suntem în septembrie şi deja trebuia să fie făcută acuma mai durează, foarte cald, 30 şi ceva de grade.
La fel de slabă este şi recolta vecinului său, Dumitru Nancu. Omul spune că roşiile sunt compromise.
Dumitru Nancu, legumicultor: Sunt foarte proaste, din cauza timpului, mană, s-au stricat şi insecte în ele dăunători. Acuma nu avem ce să le mai facem.
Nu doar roşiile şi varza sunt afectate de lipsa de precipitaţii şi de temperaturile ridicate.
La fel de afectată de arşiţa din perioada aceasta este şi cultura de cartofi. Legumicultorii spun că pământul este atât de tare încât nu au cum să sape pentru a scoate producţia.
Specialiştii spun că multe dintre culturile de pe câmp sunt deja compromise, iar pagubele se vor resimți în prețurile de pe tarabe.
Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău: S-a pierdut foarte mult din ceea ce speram să recoltăm, arşiţa adus fenomenul de arsură solară, fructele s-au pătat, necrozează şi se strică, foarte multe legume nu vor putea fi valorificate datorită faptului că au fost arse de soare. Preţurile sunt semnificativ mai mari faţă de anul trecut, dacă anul recut în perioada asta vorbeam de 1 leu kilogramul de tomate, acum vorbimd e 2, 3 lei, ba chiar și mai mult în funcţie de destinaţie.
Foarte afectate sunt şi culturile de ardei din Buzău. Preţul unui kilogram a ajuns la 7 lei, dublu faţă de anul trecut.
Editor web: Alina Popescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News