Focar uriaș de pestă porcină la cel mai mare producător din țară. Românii vor mânca și mai multă carne de import
Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit la cel mai mare producător de carne de porc din România. 20.000 de animale vor fi sacrificate, în Timiș. Același producător a avut probleme și luna trecută, tot din cauza virusului.
Orașul în care un bulevard este, din 2020, un șantier fără sfârșit
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Imagini care dau fiori surprinse într-un spital din Timiș. Un șobolan a fost filmat chiar pe holul secției de Chirurgie
Accident între o mașină de pompieri care mergea la intervenție și un autoturism
Tânără de 17 ani, decedată în urma unui accident rutier. Șoferul vinovat avea permisul de doar 4 zile
Scandal în PNL după ce Alin Nica a fost înlăturat de la șefia filialei Timiș
Zeci de căprioare moarte și cadavrele altor animale sălbatice au fost găsite pe un câmp
Românii nu mai au voie să își vândă porcii
Cel mai mare producător de carne de porc din România are din nou probleme. După ce luna trecută 40.000 de animale au fost ucise din cauza pestei porcine, acum, virusul a reapărut în altă fermă, la doar câțiva kilometri distanță.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Pe o rază de 3 kilometri în jurul acestei ferme comerțul cu carne de porc este strict interzis. De asemenea, pe o rază de 10 kilometri care include 9 localități din județ, comerțul cu carne de porc, dar și transportul acesteia este strict supravegheat de oamenii legii, dar și de autoritățile sanitar veterinare.
Vestea a ajuns repede pe ulițele localității Pădureni, care este situată foarte aproape de fermă. Oamenii se tem că virusul va ajunge și în gospodăriile lor.
Femeie: Foarte grav că dacă se omoară toți porcii, vă dați seama, și mai ales la oameni în sat să vină să îi omoare.
Femeie: Nu-i bine deloc și e și scump atâta, mai și omoară la om. Noi ce putem face?
Reporter: Veți avea de unde să cumpărați carne de sărbători?
Femeie: Păi, de unde? Din oraș, din altă părți, nu de la noi.
Bărbat: Păcat, păcat.
Reporter: De unde mai cumpărați acum carne de porc, pentru Crăciun?
Bărbat: Nu mai cumpărăm. O să luăm de la export mai scump.
Autoritățile locale au început o anchetă în acest caz și spun că de vină pentru răspândirea virusului în județ ar fi tot oamenii. 5 focare active sunt în acest moment în Timiș.
Flavius Nicoară, director DSV Timiș: Am descoperit în urma controalelor pe care le-am făcut o multitudine de proprietari care au animale neidentificate și am fotografii aici, ia uitați ce frumoși sunt, ăștia zici că sunt din fermă. În continuare ne confruntăm cu situații de genul acesta.
Potrivit ultimelor date INS, în țara noastră sunt crescuți în ferme, dar și în gospodării, peste 3 milioane de porci, în scădere cu aproape 6% față de anul trecut.
Reporter: Mihai Vălușescu / Operator: Mihai Pop
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News