Live

Fermierii polonezi și-au mutat protestele de la frontiera cu Ucraina, în Varșovia. Mii de oameni au strigat lozinci anti-europene

Data actualizării: Data publicării:
Protestatarilor li s-au alăturat politicieni din guvernul naționalist anterior. Sursa foto: Profimedia Images

Mii de protestatari au mărșăluit vineri pe străzile capitalei poloneze, Varșovia, pentru a-și arăta opoziția față de reglementările de mediu ale Uniunii Europene despre care fermierii spun că le distrug afacerile. 

Fermierilor li s-au alăturat reprezentanții altor ramuri ale sindicatului Solidaritatea, care a organizat protestul, precum și mineri și muncitori din sectorul auto, scrie Reuters.

Fermierii din Polonia și din alte părți ale blocului european au protestat în ultimele luni, împotriva importurilor de alimente ieftine din Ucraina și a restricțiilor impuse acestora de Pactul Verde al UE pentru combaterea schimbările climatice.

Într-o mare de steaguri poloneze roșii și albe, protestatarii, mulți purtând veste galbene, au ținut pancarte cu sloganuri precum „Jos Acordul Verde, Jos Uniunea Europeană” și „Otrava Verde”.

„Singurul lucru pentru care este bun este să-l arunci la gunoi”, a spus un fermier pensionar, Wieslaw Czerwinski, venit la protest din Grojec, în centrul Poloniei, când a fost întrebat despre Pactul Verde („Green Deal”). „Crește costurile de producție, crește costurile în fiecare zi, costurile cu încălzirea, costurile cu energia”.

Protestatarilor li s-au alăturat politicieni din guvernul naționalist anterior, care acuză administrația pro-europeană a lui Donald Tusk că a cedat Bruxelles-ului în detrimentul polonezilor obișnuiți.

Guvernul lui Tusk respinge astfel de afirmații și spune că predecesorii lor au deteriorat relațiile Poloniei cu aliații occidentali, fără a lua măsuri pentru a ajuta sectoare precum agricultura.

Fermierii au câștigat deja concesii de la UE și guvernul polonez, care a declarat că va plăti 2,1 miliarde de zloți subvenții pentru a compensa fermierii pentru prețurile scăzute la cereale, dar ei spun că nu este suficient.

Cu toate acestea, luna trecută au decis să deblocheze punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând o blocadă care a durat luni de zile, a înrăutățit relațiile bilaterale și a afectat comerțul Ucrainei.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-am atins mașina?” O doamnă care a mers la el plângând, în parcarea unui supermarket, l-a lăsat ”mască”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Avem propriile nevoi de apărare”. Reacția tranșantă a Poloniei după ce i s-a reproșat că nu trimite avioane MiG-29 Ucrainei

Cum arăta Zosia, „vampirul” din Polonia îngropat cu seceră de fier la gât. „Au făcut tot pentru a o împiedica să se întoarcă din morţi”

Polonia explică de ce nu cedează flota sa de MiG-29 către Ucraina

Polonia a început construirea „Scutului Estic” la granița cu Rusia. Cât va cheltui pentru consolidarea apărării la frontiere

Partenerii noștri