Live

Video Curmalul chinezesc prinde rădăcini în România. Producție record la Dăbuleni. Agricultor: „Am auzit că se face și rachiu din el”

Data publicării:
Plantația de curmali de la Dăbuleni se întinde pe două hectare, Sursa foto: captură Digi24

Seceta a îngenuncheat agricultorii din Dolj. Căldura cruntă a uscat culturile tradiționale, dar a creat condițiile perfecte pentru plantele exotice. În stațiunea de cercetare de la Dăbuleni, curmalul chinezesc o duce foarte bine. Producătorii pot scoate chiar și 20 de kilograme de fructe dintr-un singur pom. Acum și alți fermieri din județ se gândesc să înființeze astfel de culturi exotice mai ales că, spun aceștia, pe viitor ar putea face și rachiu de... curmale.

"Sunt dulci, gust de măr, crocant, sunt foarte bune", constată un fermier.

În ciuda căldurii extreme și a lipsei ploilor, plantația de curmal chinezesc arată extraordinar, iar specialiștii stațiunii de cercetare de la Dăbuleni sunt foarte încântați de rezulate.

"Această specie, Ziziphus Jujuba, se simte foarte bine în aceste condiții, strălucește, producția este normală, ceea ce ne dă speranțe pentru viitor, că stațiunea va veni cu o specie nouă pentru România", spune Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare Dăbuleni.

"Producția anul acesta este una foarte bună. De exemplu, angajații de la această stațiune au recoltate, de la un singur pom, peste 20 de kg de fructe", transmite Elena Alexandru, jurnalist Digi24.

Fermieri din toate colțurile țării au venit să vadă cu ochii lor minunea și să afle mai multe despre avantajele unei astfel de culturi.

"- Arată super! Super! Mă tentează să fac. Am o plantație de smochini în Alexandria, în Teleorman.
- Și v-ar tenta și asta.
- Da, da!", spune un fermier.

" - M-a convins pur și simplu prin felul în care arată și prin gust și poate potențial economic. Am auzit că se face și rachiu din el", spune un alt agricultor.

"- Înființăm și culturi de curmal.
- Înlocuiți roșiile?
- Păi când n-om mai putea, o să le înlocuim, ce să facem?!", se întreabă retoric un alt fermier.

Plantația de curmal de la Dăbuleni se întinde pe două hectare, iar un kilogram din aceste fructe se vinde cu 16 lei.

Reporter: Elena Alexandru
Operator: Adrian Niță

 

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România va avea cea mai slabă recoltă de floarea-soarelui din ultimii 15 ani, arată o analiză Strategie Grains

Antreprenori de succes la 20 de ani. Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce

Putin vrea ca Rusia să rămână o superputere agricolă. Ce strategie are ca să nu mai depindă de porturile de la Marea Neagră

Ministerul Agriculturii primește 900 de milioane de lei. Banii vor ajunge la agricultorii afectați de secetă și războiul din Ucraina

Partenerii noștri