Live

Cireșele de anul acesta vor fi diferite. Fenomenul din cauza căruia multe fructe s-au pierdut

Data actualizării: Data publicării:

Cireşele vor apărea târziu şi vor fi fără gust. Agricultorii din Gorj se plâng că recolta va fi mai săracă decât anul trecut. A plouat mult şi a fost frig, aşa că fructele s-au dezvoltat greu. Iar soarele a lipsit, deci nu s-au copt.

Ploile căzute în ultimele zile şi temperaturile mai scăzute decât normalul perioadei au dat peste cap şi recolta de cireşe. La Turcineşti, comună renumită pentru producţia record de cireşe roşii, albe sau negre, localnicii se plâng că recolta va scădea în acest an din cauza vremii capricioase. Ion Hortopan are 200 de cireşi. El i-a plantat pe toţi şi se ocupă de pomii fructiferi de aproape 30 de ani.

„Din cauza frigului. Ele au rămas mici. Îngălbenesc mici aşa şi trebuie să cadă, că altceva ce să mai... N-are rost să mai stea în pom mănită. 100% nu se pierd, dar vedeţi şi dvs. câte sunt stricate şi mănite. Dacă se continuă vremea asta, crapă şi le pierdem şi pe astea de sunt”, spune un agricultor.

Multe fructe sunt deja putrede pe ramuri.

„Dacă continuă vremea asta aşa, crapă. Crăpând, intră mucegaiul în ea şi s-a dus, se pierde. Crapă, mănâncă păsările cerului, că altceva ce putem să facem cu ele crăpate”, explică un agricultor.

Întârziem cu ele în piaţă. Întârziem, aşa este. Cam cu toate întârziem, şi cu tomatele. Vremea e de vină. Dacă ar fi ca la solarii, le-am acoperi, dar nu există posibilitatea asta. Noi suntem la mila lui Dumnezeu, ce să facem? N-avem nicio putere”, spune Ion Hortopan, agricultor.

Fenomenul nu este nou. Şi anul trecut, tot din cauza ploilor, aproape un sfert din producţia de cireşe s-a pierdut. Fructele s-au stricat în pomi din cauza diferenţelor foarte mari de temperatură, de la o zi la alta.

„Faptul că au crăpat cireşele, faptul că nu mai este acelaşi gust, fiind pline cu apă. Iată două aspecte negative pentru producţia de cireşe anul acesta”, spune Alin Petrică, dir. adj. al Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

Cireşele sunt mândria întregii comune. Numai cine nu vrea să muncească nu are un astfel de pom în grădină. La nivelul localităţii, aproximativ 30 de hectare sunt plantate doar cu cireşi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peisaj dezolant în Gorj, unde două râuri secate de luni de zile seamănă astăzi cu niște drumuri pietruite. „Nu e pic de apă”

Panouri fotovoltaice pentru familiile vulnerabile din România. Câți bani vor primi de la stat cei care se înscriu în program

O femeie din Gorj a fost reținută pentru tentativă de omor după ce și-a înjunghiat partenerul. Bărbatul a fost operat de urgență

„Fac altele, dar cu alte nume, bănuiesc”. Ce se întâmplă cu buletinele de vot de la turul II al alegerilor prezidențiale

Partenerii noștri