Live

Agricultura din România nu are suficienți tractoriști. Salariile din domeniu ajung până la 3.000 de euro. Motivele care au dus la criză

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Încă un domeniu cheie din economia românească are nevoie de angajaţi ca de aer. Este vorba despre agricultură. Fermierii se plâng că nu mai găsesc oameni care să conducă tractoarele. Asta deşi salariile din domeniu ajung chiar şi la 3.000 de euro.

România are nevoie de cel puţin 400 de tractorişti, arată cele mai recente date. Nici măcar salariile ca-n Vest nu-i mai conving pe tineri să aleagă o astfel de meserie, se plâng fermierii.

Salariile tractoriştilor pornesc de la 3.000-4.000 de lei, însă sunt muncitori care pot încasa un salariu net chiar şi de 14.000 de lei, în funcţie de utilajul manevrat. Cele mai mari lefuri în domeniu sunt oferite în zona Ardealului, scrie Termene.ro.

Fermele nu mai au tractorişti pentru că cei mai în vârstă nu ştiu să manevreze utilajele noi, tinerii nu mai sunt interesaţi de meserie, iar liceele de specialitate nu îi pregătesc suficient pe elevi, arată acelaşi studiu. Cele mai multe şcoli agricole sunt în Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman, iar cei mai mulți elevi spun că nu îşi doresc un viitor în domeniu, ci vor doar să termine 12 clase. 

România are o suprafață agricolă totală de aproximativ 14,7 milioane de hectare. Din aceasta, doar 10 milioane de hectare sunt ocupate cu terenuri arabile.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Ilie Bolojan despre îngrijorarea premierului Marcel Ciolacu că nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii

Lasconi: Ciolacu e foarte îngrijorat că pierdem bani. Deja am început să pierdem, nu vom mai avea pentru pensii, salarii

Fermierii polonezi au blocat un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Cauzele protestului

Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete. „Nu s-au făcut cerealele, o ducem rău”

Partenerii noștri