Live

Adevărata criză economică va lovi la sfârșitul anului, avertizează analiștii

Data actualizării: Data publicării:
Grafic al evoluției economiei. Foto: GettyImages

Adevarata criză economică provocată de pandemie ne va lovi abia la finalul anului. Este avertismentul analiștilor economici, care spun că executivul ar trebui să aplice cât mai rapid măsurile de sprijin adoptate în ședințele de guvern. Multe afaceri s-au închis deja definitiv, ceea ce înseamnă că multe persoane au rămas fără un loc de muncă. Iar pentru românii care și-au amânat ratele sau pentru companiile care au amânat plata taxelor, sfârșitul acestui an va fi foarte împovărat.

Analiștii economici trag un semnal de alarmă și spun că adevarata criză generată de pandemia de coronavirus se va resimți abia la iarnă. Tot atunci se va vedea și impactul majorarii pensiilor și alocațiilor. Iar măsurile anunțate de Guvern pentru companii nu ajută cu nimic dacă acestea rămân doar pe hârtie.

Există riscul ca salariile să scadă

Veștile nu sunt bune și avem foarte multe riscuri la orizont. Pe finalul acestui an ne așteptăm la probleme pentru companii, de aceea există riscul ca salariile să scadă sau chiar șomajul să crească și în acest context, din păcate gospodăriile din România, familiile, nu sunt pregătite pentru că nu au investiții care să producă pentru ele”, spune analistul economic Iancu Guda.

„Cât de repede vor ajunge la acele companii granturile și măsurile de finanțare? De la o ordonanță pe hârtie până a fi trase acele granturi și utilizate de companii este cale lungă”, atrage atenția Adrian Bența, expert în fiscalitate.

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 10 la sută

Statul a cheltuit mai mult decât a încasat de la începutul anului și până acum, iar viitorul incert ar putea crește și mai mult deficitul bugetar.

Guvernul lucrează pe un scenariu cu un deficit bugetar cuprins între 2 și 3% din PIB. Banca Națională a României și Comisia Europeană spun însă că deficitul va fi mult mai mare, undeva la aproximativ 6% din PIB.

„Avem deja un deficit la primele 6 luni de 4,6%, este hazardat să spui că vei avea sub 5% deficit pentru întreg anul”, arată Iancu Guda, analist economic.

„Undeva la 7% este un procent previzibil pentru situația actuală, dar dacă se prelungește în continuare scadența taxelor, atunci deficitul va fi mai mare de 7%, probabil se va duce într-un 10%”, prognozează expertul Adrian Bența.

26 octombrie, o dată-cheie

Analiștii spun că guvernul a luat unele măsuri bune pentru a asigura lichiditate în piață. Una dintre acestea ar fi amânarea termenului de plată a taxelor pentru companii până în 25 octombrie. Probleme vor fi atunci când unele firme nu vor avea bani să plătească aceste dări.

„Vom vedea în 26 octombrie câte dintre aceste companii își vor permite să plătească acele taxe și câte vor intra sau nu în lipsă de lichiditate și poate insolvență, faliment”, spune Adrian Bența.

„V” sau „U”? Ce fel de revenire va avea economia?

Ministrul de finanțe a declarat în repetate rânduri că economia României va avea o revenire în V, adică după o scădere bruscă, o creștere la fel de bruscă. Analiștii nu sunt prea convinși de acest lucru.

„Dilema este alta, cât de adânc este V-ul și panta de revenire, adică intesitatea, cât de repede revine. Dacă avem un 2020 dezastruos și revenim lent abia în 2021 nu e deloc bine”, spune Iancu Guda.

„Văd o revenire în U, o adâncire punctuală undeva în noiembrie, decembrie a căderii activității economice și o reluare a activității în 2-3 ani”, spune Adrian Bența.

Ce cred românii?

Cum văd românii măsurile luate de autorități și evoluția economică a României până la sfârșitul anului?

„Măsuri e ușor de spus, să luăm măsuri, dar trebuie să vină cu niște planuri, idei concrete, că toată lumea vrea măsuri, dar nimeni nu propune nimic, autoritățile, guvernul în special”, spune un tânăr.

„Ar putea să ajute mai mult dacă s-ar și aplica cum trebuie, dar din păcate, una este intenția legislativă și alta este aplicarea birocratică și punerea în practică ineficientă și mare consumatoare de timp și de resurse. Concedieri vor fi, pentru că vor fi multe sectoare afectate. Va fi diminuarea economică pe multe domenii și va afecta în valul doi și alte domenii”, arată un alt bărbat.

Potivit estimărilor BNR, în trimestrul al doilea vom vedea cele mai grave efecte ale crizei. Vom avea o scădere economică de aproximativ 14 la sută, iar evoluția ulterioară va depinde de cât de gravă va fi criza din sănătate. Ministrul finanțelor estimează că pe ansamblul întregului an vom avea o scădere cuprinsă între doi și trei la sută, estimare catalogată drept optimistă de mulți economiști.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul a respins toate ofertele băncilor, considerate neacceptabile, la licitația de obligațiuni pentru finanțarea deficitului

Teme sensibile băgate sub preș în campania electorală. Subiectele de care fug candidații pentru Cotroceni

Comisia Europeană reduce masiv estimarea privind avansul economiei românești. Avertizarea privind deficitul bugetar pentru 2024 și 2025

Deficitul bugetar a ajuns 5,44% din PIB după nouă luni din acest an. Care sunt cheltuielile și încasările la bugetul de stat

Partenerii noștri