Live

Acordul privind creșterea prețului la petrol este pus în pericol de retragerea Mexicului de la negocieri

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: Getty Images

Un acord între Arabia Saudită și Rusia pentru tăieri record în producția de petrol a fost pus în pericol la sfârșitul zilei de joi. Mexic a refuzat să participe la diminuarea producției petrolifere și a părăsit întâlnirea Organizaţiei Statelor Producătoare de Petrol (OPEC) fără să aprobe înțelegerea, transmite Bloomberg.

Impasul, care a venit după mai mult de 9 ore de discuții prin videoconferință, a pus sub semnul întrebării efortul global de a dezmorți piața petrolului de la o scădere a prețului pe baril generată de pandemia de coronavirus. Grupul OPEC+ nu va tăia producția fără participarea Mexicului și nu intenioneză să se revadă vineri. În schimb, statele își vor concentra discuțiile la adunarea G-20, care este programată tot vineri, potrivit unui delegat al OPEC+.

În prima parte a zilei de joi, țările din OPEC+ au fost temporar de acord să taie producția cu aproape 10 milioane de barili pe zi, în lunile mai și iunie, au spus delegații, astfel punând capăt unui război al prețurilor care ține de o lună.

Arabia Saudită și Rusia, cei mai mari producători din grup, ar urma să reducă fiecare rezervele cu aproape 8,5 milioane barili pe zi, toți membrii fiind de acord să reducă cu 23%, potrivit unui delegat.

Vineri, atenția ar fi urmat să se îndrepte către întâlnirea grupului celor 20 de miniștrii ai energiei. SUA și Canada, producători importanți de țiței ar putea tăia din rezerve cu până la 5 milioane de barili pe zi. Acest lucru ar putea sprijini efortul de a resuscita prețul pe baril, după ce acordul inițial al OPEC+ a eșuat.

Refuzul secretarului pentru Energie din Mexic, Rocio Nahle Garcia, de a accepta noul nivel de producție propus țării sale a dat peste cap programul negocierilor. Într-un mesaj publicat la scurt timp după întâlnire, pe Twitter, ea a spus că țara sa este pregătită să reducă randamentul de țiței cu 100.000 de barili pe zi, mult mai puțin decât cele 400.000 propuse de grupul de state.

Căderea spectaculoasă a prețului la țiței din acest an a amenințat stabilitatea țărilor dependente de petrol, a forțat mari companii precum Exxon Mobil să țină în frâu cheltuielile și a reprezentat un risc pentru statele independente.

OPEC+ a fost pus sub presiune de președintele american Donald Trump, care a vorbit, joi, cu liderii Rusiei și Arabiei Saudite și de asemenea cu membri ai legislativului Statelor Unite, care se tem de pierderea a mii de locuri de muncă în industria extractoare la nivel național.

Donald Trump transmite că OPEC este “aproape de un acord”

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat joi că principalele ţări producătoare de petrol în frunte cu OPEC şi Rusia, sunt "aproape să ajungă la un acord" pentru a sprijini preţurile, notează AFP, citat de Agerpres.

"Sunt aproape să ajungă la un acord, vom şti în curând despre ce este vorba", a declarat Donald Trump în cursul briefingului de presă cotidian pe tema coronavirusului.

"Probabil vor anunţa ceva astăzi sau mâine, într-un sens sau altul", a adăugat el.

Liderul de la Casa Albă a precizat că joi a avut "o conversaţie foarte bună" la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi cu regele Salman al Arabiei Saudite pe această temă.

Cei trei lideri au discutat despre "un acord asupra petrolului", anunţase mai devreme, fără alte precizări, un consilier al preşedintelui Trump, Dan Scavino Jr.

Principalele ţări producătoare de petrol încearcă să ajungă la un acord privind o reducere masivă a producţie pentru a susţine preţurile care s-au prăbuşit cu pandemia de COVID-19.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

„Trump părea complet fascinat de Putin”. Ce spune fostul cancelar german Merkel despre întâlnirile avute cu liderul american

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

Partenerii noștri