Live

Luptător din trupele speciale, în căutare de talente

Data actualizării: Data publicării:

Un poliţist de la trupele speciale din Ilfov este profesor de arte marţiale pentru 50 de copii săraci. Şi-a împărţit timpul între misiuni şi sala de sport, acolo unde îi antrenează pe cei mici câteva ore pe săptămână. Pe lângă sport, îi învaţă şi ce trebuie să facă petru a avea o conduită ireproşabilă.

Uneori merge chiar şi la şcoală, atunci când este chemat pentru că sunt probleme cu elevii, care nu au primit întodeauna o educaţie. Acum se întâmplă tot mai rar pentru că odată învăţaţi legile fairplay-ului la cursuri, copii au devenit şi mai cuminţi, spune cu mândrie poliţistul.

Pe Dumitru Muşat îl gaseşti negreşit marţi şi joi seara într-o sală de sport din comuna Tărtăşeşti, judeţul Ilfov.

Cu energia care i-a mai rămas după misiunile periculoase din timpul zilei, are grija cu atenţie de fiecare copil. Face asta neobosit de patru ani.

Încă de la început, scopul a fost unul singur: „Să fie modele pentru societate.”

Se vede de cum intri că nu este un club sportiv obişnuit. Copiii sunt îmbrăcaţi în kimonouri vechi, care uneori nici nu sunt pe măsura lor. Toate au fost cumpărate de antrenor din bani adunaţi din sponsorizari. Şi totuşi lipsurile nu i-au împiedicat. Aproape toţi au în palmares medalii la concursurile de arte marţiale. Bogdan şi Valentin sunt campioni naţionali.

Amândoi provin din familii cu posibilități financiare modeste, iar performanța nu era posibilă dacă nu exista polițistul care îi antrenează.

Valentin Stan, elev: „Nu aveam nimic. Era sala pur şi simplu goală. Nu aveam nimic. Acest kimonou este de la sensei. Ne-a ajutat pe toţi.”

Bogdan, campion național arte marțiale: „Dacă am avut probleme la şcoală, a venit, a vorbit. Esta ca un tată pentru noi. Ne ajută mereu, e lângă mine.”

Dumitru Mușat, luptător SAS, IPJ Ilfov: „Am reuşit să îi scoatem campioni naţionali în dauna unora care au avut condiţii excelente de pregătire.”

Odată cu lecţiile de arte marţiale, copiii au devenit mai conştiincioşi şi chiar mai cuminţi la şcoală.

Dumitru Mușat, luptător SAS, IPJ Ilfov: „La început, când s-au apucat de treabă, eram chemat la şcoală cam o dată sau de două ori pe săptămână. Nu prea erau astâmpăraţi aşa. Dar după ce au înţeles că sportul este un mod de viaţă de educaţie şi de sănătate şi că nu trebuie să aplice în viaţa de zi cu zi ceea ce învaţă, vreau să vă spun că am unii dintre cei mai cuminţi copii.”

Acum vor să îşi testeze talentul şi peste hotare, la concursurile europene de arte marţiale. Dar pentru asta au nevoie de bani.

Dumitru Muşat, luptător SAS, IPJ Ilfov: „Chiar am fost invitaţi de multe ori, dar bugetul nu ne-a permis, prioritatea noastră a fost cumpărarea de echipament. Ca să înţelegeţi, o pereche de mănuşi de box bune sunt cel putin 150-200 de lei, iar pentru ei suma asta înseamnă foarte mult.”

Chiar dacă s-a încumetat la un drum greu, poliţistul spune că efortul merită din plin.

Dumitru Muşat, luptător SAS, IPJ Ilfov: „Pot să spun că sunt, datorită lor, încărcat de energie.”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Antrenor de karate din București, reținut pentru agresiune sexuală asupra a patru minore în timpul unui cantonament

Statul la stat. Puținii bani din sport, împărțiți la aproape 70 de federații, fără un control al modului în care sunt cheltuiți

18 morți, majoritatea copii între 6 și 16 ani, într-un incendiu la o sală de arte marțiale din China

Un japonez a devenit la 45 de ani primul „ninja” cu diplomă

Partenerii noștri