Cine sunt noii detectivi particulari din România
Sute de foşti poliţişti au ieşit la pensie şi au devenit detectivi particulari. Este o meserie tot mai căutată, mai ales că veniturile nu sunt deloc mici. Pentru o simplă verificare, tariful ajunge la 500 de euro. Mulţi clienţi sunt străini, păcăliţi online de escroci români.
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Momentul în care doi suspecți încătușați evadează, chiar sub ochii polițiștilor
Un polițist sare din mașină și lovește cu pumnii și picioarele un șofer
Un comisar de poliție a fost prins în flagrant luând „taxă de protecție” de la patronul unui restaurant
O fetiță de 11 ani a pus pe jar polițiștii
Inconștiență la volan
Dan Morega a făcut scandal în secția de Psihiatrie, unde e internat
Momente emoționante la Botoșani
Șoșoacă a rămas fără permis după ce a fost prinsă de radar
Doi detectivi sunt pe urmele unui bărbat suspectat că a primit 200.000 de euro de la un străin. L-a atras pe videochat şi, timp de 8 ani, i-a cerut bani sub diverse pretexte.
Răzvan Miron, detectiv particular: A trimis foarte mulți bani pe perioada asta, pentru că persoana respectivă care a cerut banii a avut diferite probleme: s-a îmbolnăvit mama, s-a îmbolnăvit el, a ars casa şi aşa mai departe.
Cetățeanul străin crede că a fost mințit și a apelat la un detectiv. Răzvan Miron are un vlog în care le vorbește străinilor despre capcanele în care pot cădea.
Răzvan Miron: Au fost cazuri când aceeași persoană a revenit de mai multe ori pentru acelaşi escroc. Adică a fost escrocrat de mai multe ori şi de fiecare dată a continuat să trimită bani. Pot fi relativ bătrâni, 60-70 de ani, sau pot fi foarte tineri. Am avut clienți şi la 25-30 de ani.
Numărul detectivilor particulari s-a dublat în ultimii trei ani. Jumătate dintre ei au primit atestatul în 2017, anul în care mii de poliţişti au ieşit la pensie, avantajaţi de fosta lege a pensiilor speciale. Tendinţa a continuat şi anul trecut. Oricine are studii medii şi nu a fost condamnat pentru infracţiuni grave poate da examen la Inspectoratele de Poliţie.
Pentru a deveni detectiv trebuie să ştii să răspunzi corect la 20 de întrebări din Codul Penal, Constituţia României şi inclusiv din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului. Următorul examen va avea loc la Poliţia Capitalei în luna martie.
Detectivii nu au acces la nicio bază oficială de date şi nu pot înregistra audio o persoană fără să o anunţe în prealabil. În schimb, pot fotografia şi filma fără restricţii în spaţiul public.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News