Live

"Dacă se intervenea, astăzi trăia”. Ce arată raportul IML în cazul Alexandrei, gravida moartă în Maternitatea Botoșani

Data publicării:
Alexandra Ivanov era însărcinată în 3 luni și avea acasă alți 3 copii. Sursa foto: Botosani News

Apar dezvăluiri șocante în cazul morții Alexandrei, tânăra însărcinată, care s-a stins după 7 ore de agonie pe patul de spital, în Maternitatea Botoșani. La 6 luni de la tragedia care a revoltat întreaga țară, raportul IML arată că salvarea femeii era o procedură banală: chiuretajul și tratamentul cu antibiotice. Potrivit autopsiei, "starea septică generală și decesul" tinerei de 25 de ani au fost provocate de "procesele de putrefacție intra-uterină", scrie Reporter Iași.

Alexandra Ivanov avea 25 de ani și era însărcinată în 3 luni. A ajuns la spitalul din Botoșani pe 17 august 2023 seara, cu dureri mari de burtă și sângerare. A fost internată în jurul orei 23:30, iar 9 ore mai târziu murea pe patul de spital.

Ce s-a întâmplat în noaptea respectivă a stârnit un val de revoltă națională. Mesajele trimise medicilor și familiei, găsite în telefonul pacientei, sunt dovada că Alexandra fusese ignorată total de cadrele medicale. "Nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet" îi scria tânăra medicului de gardă, cu doar 4 ore înainte să-și dea ultima suflare.

Moartea Alexandrei a dus și la anchete în lanț: spitalul a fost amendat cu 42.000 de lei, managerul de la acea vreme a fost schimbat imediat, iar medicul care era de gardă în acea noapte a fost concediat 4 luni mai târziu și este cercetat penal.

"Dacă se intervenea, astăzi trăia"

La 6 luni de la tragedie, raportul IML arată că tânăra putea fi salvată. 

"Concluzia generală este că raportul de necropsie susține teza inițială (...) respectiv de sarcină oprită în evoluție de 48-96 ore lipsită de intervenție, fără tratament antibiotic, fără chiuretaj, cu rezultatul de trombembolism pulmonar și edem pulmonar care au condus la decesul pacientei. (...) Probabil că, dacă s-ar fi luat măsura evacuării de urgență a produsului de concepție (n. red. făt) și tratamentul antibiotic multimodal, astăzi ar fi trăit”, a declarat un specialist, care a analizat rezultatele autopsiei pentru sursa citată.

Altfel spus, trupul Alexandrei Ivanov s-a deteriorat mai repede pentru că fătul murise de câteva zile, iar infecția se generalizase.

Corespondența Poliție – Spital a scos la iveală că Alexandrei Ivanov nu i s-au făcut analizele bacteriologice. Explicația, scrie Reporter de Iași, e stupefiantă: laborantele spun că nu au primit probele, asistentele că "nu s-a reușit recoltarea până la deces", iar medicul de gardă se apără spunând că ar fi dat indicație.

Analizele de sânge ar fi arătat septicemia și starea de urgență

"Când a fost adusă cu Salvarea, ea era conștientă. Îi faci o ecografie, cordul e oprit, este clar că fătul a murit. Asta deja este o problemă pentru gravidă. Este potențial toxic. Fătul devine o bombă cu ceas în corpul femeii, că nu știi de când e acolo. Obligatoriu îi faci o hemoleucograma (un test de sânge complet) și vezi dacă e o stare sepsis (prezența bacteriilor în sânge) care poate duce la șocul septic, adică ultima formă după care urmează decesul”, a declarat, sub protecția anonimatului, un medic ieșean sub protecția anonimatului pentru sursa citată.

Potrivit acestuia, continuarea era chiuretaj și antibiotice pentru tânără. Două manevre care i-ar fi salvat viața și care reprezintă un protocol standard, banal în asemenea cazuri.

Alexandra era mamă a trei copii, cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani. 

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea uriașă care a falsificat 10.000 de acte de identitate pentru ruși, ucraineni și moldoveni, descoperită într-o comună din Botoșani

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Cazul băiatului mort la spital. Rafila îi critică pe medici: „Nu există motivații atunci când discutăm despre salvarea unui copil”

10 nou-născuţi au murit într-un incendiu într-un spital din India. Alți 16 sunt în stare critică

Partenerii noștri